Lahjoita

ELÄINOIKEUS­BLOGI

Eläin­oikeus­blogissa julkaistaan säännöllisesti kirjoituksia ajankohtaisista eläin­oikeus­kysymyksistä. 

Kirjoittajan kuva

ILMASTOKRIISI JA ELÄINTEN OIKEUDET

YK:n 28. ilmastokokous alkaa tänään. Dubaissa (niinpä!) järjestettävässä kokouksessa käsitellään ensimäistä kertaa maatalouden ilmastopäästöjä. Ilmastokriisin ratkaisu vaatii kuitenkin myös eläinten ja luonnon oikeuksien huomioonottamista ja koko talousjärjestelmämme uudelleentarkastelua.

LUE LISÄÄ
Blogin kirjoittaja Tiina Ollila

TOIMITTAJA, KIRJOITA SIKAMAINEN JUTTU!

Eläinaiheista on uutisoitava muulloinkin kuin kohujen ja tempausten aikana. Emme saa unohtaa tahtomattaan tuotantoon välineiksi alistettuja yksilöitä.

 

LUE LISÄÄ
Elisa Aaltola

TRAUMATARHAT

Niin voimakas kuoleman tai vammautumisen pelko, että se ylittää sietokyvyn. Tämä on trauman virallinen määritelmä. Määritelmä unohtaa vain mainita, että myös muut eläimet kuin ihmiset pystyvät kokemaan traumaa. Itse asiassa, heidän traumaansa kaikkialla – myös turkistarhoilla.

LUE LISÄÄ
Blogin kirjoittaja Johannes Cairns Turun tuomiokirkon edessä

Lintuinfluenssa­viruspandemian uhka, turkistarhaus ja siipikarjan tehotuotanto

Muista eläimistä ihmisiin tarttuvien eli zoonoottisten taudinaiheuttajien osalta influenssaviruksia on jo vuosikymmenten ajan pidetty ihmiskunnan vakavimpiin kuuluvina pandemiauhkina.

Lue lisää
Kirjoittajan kuva

Eläinten oikeudet vaativat toimintaa

Valitettavasti pelkkä kasvisruokavalio ei riitä eläinten ja planeetan auttamiseen. Eläinteollisuutta tuetaan valtavilla summilla vuosittain. Lue, miten voit osallistua toimintaan eläinystävällisen tulevaisuuden puolesta.

Lue lisää
Satu Sauniolla on päässään musta hattu ja hän on pukeutunut mustaan takkiin, hiukset ovat vapaina. Satu hymyilee, taustalla näkyy taivas puun lehtien lomasta.

Vegaanihaasteen juhannusmenu

Vietä herkullinen juhannus vegeruoista nauttien! Tämä Vegaanihaasteen kuratoima juhannusmenu pitää sisällään ihania reseptejä niin pääruokiin, lisukkeisiin, naposteltaviin kuin jälkiruokiinkin!

Lue lisää
Laura Gustafsson mustassa pitsimekossa, nojaa kättä valkoiseen aitaan, taustalla kasvihuoneen kattoa ja kasveja

Elämänrakkaus?

Laura Gustafsson kirjoittaa romaanistaan Mikään ei todella katoa, jonka päähenkilö on nimeltä mainitsemattoman eläinoikeusjärjestön työntekijä, joka käy vapaa-ajallaan dokumentoimassa tuotantotiloja.

"Aktivistin sielusta kamppailevat idealismi ja halu antaa periksi tavoitteen mahdottomuuden ja suuruudenhulluuden sekä lajitovereiden banaalin pahuuden edessä. Mutta luovuttaminen vaatisi ehkä vielä ankarampaa itsensä kovettamista kuin jatkaminen. Kenties aihe on tämä ristiriita?"

Lue lisää
Ketunpoikanen luolan suulla

Kuka ajattelisi kettua

Luolakoirakokeissa kuvatut videot paljastivat, että kokeissa rikotaan järjestelmällisesti paitsi kokeiden omia sääntöjä, myös eläinsuojelulakia. 

Eläinoikeusblogi julkaistaan tällä kertaa nimettömänä. Tekstin on kirjoittanut aktivisti, joka oli seuraamassa koetta ja teki valtavan tärkeän työn eläimiin kohdistuvan julmuuden esilletuomiseksi.

Lue lisää!
Satu Sauniolla on päässään musta hattu ja hän on pukeutunut mustaan takkiin, hiukset ovat vapaina. Satu hymyilee, taustalla näkyy taivas puun lehtien lomasta.

Kymmenen vuotta Vegaanihaastetta

Kipinä Vegaanihaasteelle syttyi yli kymmenen vuotta sitten erään Oikeutta eläimille -yhdistyksen aktiivin mielessä. Monella ihmisellä oli halu ryhtyä kasvissyöjäksi, mutta reseptejä ja tietoa oli saatavilla vähän.

Vegaanihaasteesta tulisi kätevä, helposti lähestyttävä paketti, jonka avulla kasvissyönnin kokeileminen tehtäisiin mahdollisimman yksinkertaiseksi.

Lue lisää!
Kaksi possua syö hangella, takana Elisa Aaltola käsi toisen possun selällä

Paha on täällä

Mielikuvissa paha on aina etäällä. Se on kaukana maantieteellisesti – jossakin toisessa valtiossa, kenties maapallon vastalaidalla, tuhansien kilometrien päässä. Se on kaukana myös ajallisesti. Paha tapahtui kauan sitten aivan muiden sukupolvien toimesta. 

Näin me totumme ajattelemaan, sillä pahan etäännyttäminen on lohdullista. 

Lue lisää
Terhi Hannola muotokuvassa päällä�än tumma puku

Yhtä kärsimyksessä ja ilossa

Vaikka nykyihminen ei välttämättä juurikaan kohtaa tuotannossa pidettäviä eläimiä, voi hän silti samaistua niihin. Joidenkin ihmisten eläinsuhteille voimakkaat henkilökohtaiset oivalluksen hetket yhtäläisyyksistä muiden lajien kanssa ovat käänteentekeviä.

Lue lisää

Uusi eläinlaki on hylättävä ja eläinpolitiikan surkea perinne rikottava

Uusi eläinlaki on katastrofaalisella tavalla epäonnistunut ja ristiriidassa omien tavoitteidensa kanssa. Sen mukanaan tuomat parannukset ovat epäonnistumisiin verrattuna niin mitättömiä, etteivät ne ansaitse tulla mainituksi.

Lue lisää
Birgitta Wahlberg punaisessa paidassa, taustalla taideteoksia

Eläinsuojelun uusi aikakausi

Alistetuksi joutuminen tarkoittaa julkisen vallan epäoikeudenmukaista tai julmaa
vallankäyttöä – sortoa – joka kohdistuu yksilöön. Perusoikeuksista säätäminen on yhteiskunnan normatiivinen toimenpide sorron lopettamiseksi. Nyt on eläinsuojelun perustan uudelleen valamisen aika.

Lue lisää
Aamu ja Nunnu

Työ­elämään­tutustumista eläinten puolesta

Kahdeksasluokkalainen Aamu Lahti Olarin koulusta oli tutustumassa työelämään Oikeutta eläimille -yhdistyksellä. Aamu kertoo Eläinoikeusblogissa viikostaan eläinoikeustyön parissa

Lue lisää
Viral Vegans: Pavel ja Mailis

Eläinsuojelulaki suojaa kaikkia — paitsi eläimiä

Elokuun alussa sosiaalisessa mediassa keskustelua herätti salakuvattu materiaali johtavalta suomalaiselta lihakanitilalta. Myös Helsingin Sanomat käsitteli aihetta kirjoituksessaan ”Rakas perheenjäsen vai pala paistia?”. Julkaistu videomateriaali on taltioitu laittomasti, mutta myös videolla näkyvät kanien olosuhteet vaikuttavat eläinrakkaan katsojan silmiin  kauhistuttavilta. Videolla näkyy, että tilalla kanit elävät ahtaissa häkeissä tai aitauksissa jopa 17 kanin ryhmissä. Valtaosalla kaneista ei ole myöskään virikkeitä tai piilopaikkaa. Salliiko eläinsuojelulaki siis tällaiset tilat?

Lue lisää
Tiina Kuusista koiran kanssa

"Suojelu­koirien väkivaltainen kohtelu ei lopu, mikäli käsitys eläimestä ja sen oikeuksista ei muutu"

On kulunut puolitoista vuotta siitä, kun suojelukoiriin kohdistuva laajamittainen väkivaltainen kohtelu paljastui. Rikostutkintaa suoritettiin Lounais-Suomessa ja Itä-Uudellamaalla. Poliisitutkinta on vihdoin valmistunut.

Lue lisää

"I can't believe we still have to protest this shit"

"Miten turkistarhauksen kaltainen eläinrääkkäys on edelleen sallittua?”, on ollu yleisin kysymys sen jälkeen, kun eurooppalaisen kansalaisaloitteen julkaisu viime viikolla nosti aiheen taas keskusteluun. 

Kysymys on hyvä, ja siihen voi yrittää vastata tutkimalla, miten asiasta päättävät poliitikot ovat puolustaneet turkistarhausta.

Lue lisää
Elisa Aaltola

Kuka pakko­erottaisi emon poikasestaan?

Yksi eläinteollisuuden vaietuimpia väkivallan muotoja on emon ja poikasen pakkoerotus. Tuo pakkoerotus on keskeinen osa esimerkiksi maidontuotantoa. Jotta maito voitaisiin kuljettaa marketteihin ja myydä ihmisille (joista ainutkaan ei tosiasiallisesti toisen lajin maitoa tarvitse, mutta joiden ostohalukkuus kasvattaa Valion kaltaisten firmojen pankkitilejä), on vasikka poistettava kuvioista.

Lue lisää

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi