Lahjoita

 

Eläinoikeus­blogi

Eläinoikeusblogissa julkaistaan säännöllisesti kirjoituksia ajankohtaisista eläinoikeuskysymyksistä. 

Kirjoittajan kuva

Ville Piirainen on OE:n pitkäaikainen aktivisti, joka työskentelee varainhankinnan ja kampanjoiden parissa. Vapaa-ajallaan Ville harrastaa kahvakuulailua ja pyöräilyä.

Eläinten oikeudet vaativat toimintaa

Tervetuloa Eläinoikeusblogiin! Oletan, että tämän tekstin lukijana olet ainakin kiinnostunut kasvisruokavaliosta. Se on hieno valinta! Valitettavasti se ei yksinään kuitenkaan riitä eläinten ja planeetan puolustamiseen.

Ilmasto- ja ympäristökriisi ovat aikamme avainkysymys. Vegaaninen ruokavalio tuottaa 75% vähemmän hiilidioksidipäästöjä kuin sekaruokavalio. Silti kasvisruoan antama mahdollisuus päästöjen vähentämiseen pääasiassa unohdetaan. Esimerkiksi viime vuonna silloinen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) vesitti valtion ilmastoruokaohjelman tavoitteen lihansyönnin vähentämisestä.

Elokuussa 2023 One Earth -tiedelehdessä julkaistu tutkimus kertoo eläintuottajien ylivoimasta lobbauksesta ja siitä miten ne käyttävät valtaansa hidastaakseen kasvipohjaisten vaihtoehtojen tuloa markkinoille. Systeemitason ongelma ilmenee erityisen voimakkaasti julkisessa rahoituksessa: EU:ssa eläintuottajat saavat 1 200 kertaa enemmän julkista tukea kuin kasvipohjaiset lihavaihtoehdot. Tutkimuksesta uutisoi esimerkiksi The Guardian -lehti.

Lihantuotantoa ja kalastusta tuetaan valtavilla summilla. Esimerkiksi kesäkuussa julkaistun Maailmanpankin raportin Detox Development: Repurposing Environmentally Harmful Subsidies mukaan kalastusta tuetaan maailmanlaajuisesti vuodessa 35 miljardilla dollarilla. Greenpeacen tutkimuksen mukaan EU käyttää vuodessa noin 30 miljardia euroa, 20 % EU:n valtavasta budjetista, eläinteollisuuden tukemiseen. 

Osana EU:n maatalouspolitiikkaa on myös mahdollisuus markkinainterventioihin, joissa esimerkiksi maidon tai naudanlihan hintaa tuetaan tukiostoilla ja säilytystuilla jos niiden kysyntä laskee. Niinpä pelkkä veganismin kaltainen kuluttajaboikotti ei riitä vähentämään eläintuotteiden tuotantoa.
 

Turkistarhauksen vastainen mielenosoitus Helsingissä

Kuluttajansuoja kasvivaihtoehtojen esteenä

Rahallisen tuen lisäksi eläintuotantoa tuetaan monilla muilla tavoin. Itse muistan lapsuudestani Valion maitojulisteet koulun ruokalasta. Edelleen kouluihin ja päiväkoteihin maksetaan koulumaitotukea lehmänmaidolle, mutta ei kasvimaidolle. Maanviljelöiden keskusjärjestö MTK on erittäin vahva lobbausjärjestö ja harvalla eturyhmällä on omaa puoluetta kuten maanviljelijöillä on Suomessa Keskusta.

Myös monet tuotenimet on varattu vain eläintuotteille. Kaurajuomaa ei saa kutsua kauramaidoksi tai "kaurajugurtinkaltaista valmistetta" kaurajugurtiksi, vaan Ruokaviraston mukaan "Maidolla tarkoitetaan lypsämisellä utareista erittynyttä tuotetta, johon ei ole lisätty mitään ja josta ei ole poistettu mitään". Muu-kasvilihatuotteiden valmistaja Meeat Food Techille aiheutui 500 000 euron tappiot, kun kasvilihapyöryköitä ei enää saanutkaan kutsua kasvilihapyöryköiksi ja valmiit pakkaukset jouduttiin hävittämään.

Kuinka voit toimia?

Kiukuttaako kaikki tämä? Toivottavasti kiukuttaa. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan kiukulla ja ilmastoaktivismiin ryhtymisellä on vahva yhteys. On selvää, että pelikenttä eläinteollisuuden ja eläinoikeusliikkeen välillä ei todellakaan ole tasainen, vaan pallo vierii itsekseen väärään päätyyn. Valitettavasi pelkkä veganismi ei riitä, vaan tarvitaan paljon yhteiskunnallista toimintaa.

Voit aloittaa allekirjoittamalle sivuiltamme löytyvät vetoomuksen turkistarhauksen lopettamiseksi ja avoimen kirjeemme maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahille. Sen jälkeen toivottavasti muistat äänestää ensi kesän EU-vaaleissa eläinystävällistä puoluetta ja harkitset liittymistä eläinoikeustoimintaan.


Lähteet: 


Simona Vallone, Eric F. Lambin: "Public policies and vested interests preserve the animal farming status quo at the expense of animal product analogs" 
Greenpeace: Feeding the problem - The dangerous intensificationof animal farming in Europe (2019)  
Richard Damania, Esteban Balseca, Charlotte de Fontaubert, Joshua Gill, Kichan Kim, Jun Rentschler, Jason Russ, Esha Zaveri: Detox Development: Repurposing Environmentally Harmful Subsidies. World Bank 2023. 
Thea Gregersen, Gisle Andersen, Endre Tvinnereim: The strength and content of climate anger (Global Environmental Change 82/2023)  
 

Kuollut lokki turkistarhalla

Allekirjoita vetoomus

Suomen turkistarhoilla leviää lintuinfluenssaepidemia, mikä aiheuttaa huolta uuden maailmanlaajuisen pandemian mahdollisuudesta. Tanskassa koronapandemian aikana turkistarhaus kiellettiin tarhojen suuren tautiriskin takia väliaikaisesti. Suomen on nyt toimittava samoin ja kiellettävä turkistarhaus välittömästi ilman siirtymäaikaa.

Turkistarhaus ei ole vain eettisesti tuomittavaa vaan myös äärimmäisen riskialtista koko yhteiskunnalle. On aika siirtyä kohti vastuullisempaa ja eläinystävällisempää tulevaisuutta, jossa emme altista itseämme ja eläimiä tarpeettomille riskeille.

Me allekirjoittaneet vaadimme Suomen hallitusta lakkauttamaan turkistarhauksen välittömästi sen aiheuttaman tautiriskin takia. Samalla tulee tukea turkistarhoilla työskenteleviä siirtymään muihin ammatteihin ja kannustaa uusia, kestäviä elinkeinoja.

Allekirjoita nyt!

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi