Lahjoita

 

Eläinoikeus­blogi

Eläinoikeusblogissa julkaistaan säännöllisesti kirjoituksia ajankohtaisista eläinoikeuskysymyksistä. 

Satu Sauniolla on päässään musta hattu ja hän on pukeutunut mustaan takkiin, hiukset ovat vapaina. Satu hymyilee, taustalla näkyy taivas puun lehtien lomasta.

Vietä herkullinen juhannus vegeruoista nauttien! Tämä Vegaanihaasteen kuratoima juhannusmenu pitää sisällään ihania reseptejä niin pääruokiin, lisukkeisiin, naposteltaviin kuin jälkiruokiinkin!

Juhannusmenun on koonnut Satu Saunio, joka vastaa Vegaanihaasteen artikkeleista, uutiskirjeistä ja Facebook-ryhmistä.

VEGAANIHAASTEEN JUHANNUSMENU

Kesä ja erityisesti juhannus ovat lihansyönnin sesonkiaikaa. Kesällä Suomessa syödään lihaa huomattavasti enemmän kuin muina vuodenaikoina. Esimerkiksi makkaraa syödään noin 20 miljoonaa kiloa.

Liha ei tule vain jostain etäisestä, suuresta lihakimpaleesta, vaan tuntevista ja tietoisista yksilöistä. Naudoista, sioista, broilereista.

Kesästä ja hyvästä ruoasta saa totta kai nauttia. Me kannustamme kuitenkin pohtimaan, voisiko nautinnossa huomioida myös muut eläimet ja vaihtaa edes osan eläinperäisestä ruoasta kasviperäiseen.

Matkaa kohti vegempää kesäkokkailua ei tarvitse aloittaa täysin tyhjästä. Tähän Vegaanihaasteen juhannusmenuun on koottu kaksikymmentäneljä reseptiä! Löydät niiden joukosta kesäisiä pääruokia, lisukkeita, salaatteja ja jälkiruokia. Saat ideoita myös vegemakkaroista ja muista kauppojen valmistuotteista.

Juhannuksen maukkaat ja helpot reseptit

Seuraavat reseptit ovat Elina Innasen (Chocochili), Saara Atulan (Viimeistä murua myöten), Aino Sihtolan (Vegaanin ruokavuosi), Paula Heinosen (Pidempi korsi), Tiina Tohun (Urbaani vegenda) ja Satu Saunion (Kamomillan konditoria) käsialaa.

Reseptin perään on merkitty, mikäli resepti on sellaisenaan gluteeniton (G), soijaton (S) tai pähkinätön (P) tai sen mukana on ohjeet reseptin muokkaamiseen.

Kuva on kolmen kuvan kollaasi. Vasemmalla on kahdessa puukulhossa värikästä salaattia, jossa on maissia, paprikaa, tuoreita yrttejä ja salaattia. Keskellä on keraamisessa kulhossa vaaleaa paksua dippiä, jonka seassa on tuoreita yrttejä. Kulhon vieressä pöydällä on sipsejä ja ruisnappeja sekä tuoretta tilliä. Oikealla on puinen leikkuulauta, jossa on kolme tofu-ananasvarrasta. Ne on sivelty tummanruskealla kastikkeella. Vartaiden vieressä on pieni puinen kulho sekä puinen sivellin.

Kuvat: meksikolainen maissisalaatti Saara Atula, maustekurkkudippi ja tofu-ananasvartaat Elina Innanen.

Herkulliset pääruoat

  • Grillattu tofuhalloumi (G, P) valmistuu marinoimalla tofu sitruunaisella kastikkeella ja grillaamalla päältä rapeaksi.
  • Tofu-ananasvartaat (G, P) saavat makunsa itsetehdystä BBQ-kastikkeesta, jonka ainekset löytyvät useimmista ruokakaapeista.
  • Nokkospasta (G, P) valmistetaan itsetehdystä nokkospestosta sekä tofuricotasta. Jos tarvitset gluteenittoman annoksen, käytä gluteenitonta pastaa ja valitse tofuricottaan gluteeniton fraiche, kuten Fazer aito ruokafraiche tai Planti sour dream.
  • Raikkaan täyteläinen hernepestopasta (G, S, P) valmistuu nopeasti pakaste- tai tuoreista herneistä, tuoreesta basilikasta ja auringonkukansiemenistä.
  • Vegehodarit varhaiskaalisalaatilla (G, S, P) ovat samaan aikaan raikkaat ja täyttävät. Ennen vanhaan vegenakit tehtiin soijasta, mutta nykyisin tarjolla on myös useita soijattomia ja myös gluteenittomia vaihtoehtoja. Jos tarvitset gluteenittoman hot dog -sämpylän, niitä valmistavat mm. Moilas ja Fria.
  • Maistuva kikherne-vegekulho (G, S; P) rakentuu tuoreista ja kypsennetyistä kasviksista, itsetehdystä tai kaupan hummuksesta sekä paistinpannulla pikapaahdetuistakikherneistä.
  • Lämmin härkäpapusuikale-nuudelisalaatti (G, P, S) vie makumatkalle Vietnamiin ja käy hyvin pääruoasta.
  • Värikkäät paputortillat (G, S, P) täytetään raikkaalla kaali-porkkanasalaatilla sekä maukkaalla paputäytteellä.

Monipuoliset salaatit

  • Limonello-perunasalaatissa (G, P) maistuvat sitruuna ja inkivääri. Niiden seuraksi valmistetaan marinoitua varsiparsakaalia sekä rapeaksi paistettua tempeä. Jos tarvitset gluteenittoman annoksen, käytä salaatissa kaurajogurtin sijaan gluteenitonta fraichea. (yllä esimerkkejä).
  • Vesimelonisalaatti (G, S, P) maustetaan limellä ja mintulla ihanan raikkaaksi!
  • Raikas meksikolainen maissisalaatti (G, S, P) syntyy grillatuista ja tuoreista kasviksista. Jos tarvitset gluteenittoman annoksen, katso edeltä vinkkejä gluteenittomista fraicheista.
  • Pestopastasalaatti (G, S, P) rakennetaan itsetehdystä raikkaasta pestosta sekä kasviksista ja täydennetään uunissa paahdetuilla kikherneillä. Gluteeniton annos syntyy, kun käytät gluteenitonta pastaa.
  • Wasabilla maustettu raikas perunasalaatti (G, S, P) on hieman erilainen vaihtoehto perunasalaattien joukossa. Sen makumaailma sisältää pienen määrän wasabia sekä sopivasti tilliä ja sitruunaa. Jos tarvitset gluteenittoman salaatin, käytä kastikkeeseen gluteenitonta kaura- tai jotain muuta kasvimaitoa. 
  • Kokeile myös kreikkalaista pastasalaattia (G, S, P), jossa on mukana paahdettuja kikherneitä. Vegaanisia vaihtoehtoja fetalle ovat esimerkiksi Mö kaurameijerin kreikkalainen sekä Rainbow vegan salaattikuutio. Jos tarvitset gluteenittoman salaatin, käytä gluteenitonta pastaa ja joko Rainbow'n vegefetaa tai Violife greek white -vegefetaa. 

Muut suolaiset herkut ja levitteet

Kuva on kolmen kuvan kollaasi. Vasemmalla on Ballerina-kekseillä sekä tuoreilla vadelmilla ja karhunvatukoilla sekä mintunlehdillä koristeltu valkosuklaamoussekakku. Kakun vieressä lautasella on pala kakkua sekä sen vieressä pöydällä kaksi riviä valkosuklaata. Keskellä on makea voileipäkakku, jonka päällä on tuoreita mansikoita sekä Biscoff-keksejä ja joka on täytetty vaaleanruskealla vaahdolla. Kakun takana on kulhossa tuoreita mansikoita. Oikealla on amerikkalaistyylisistä pannukakuista koottu kakku, jonk

Kuvat: valkosuklaamoussekakku Tiina Tohu, makea voileipäkakku Aino Sihtola, pannarikakku Satu Saunio.

Jälkiruoat

  • Vadelma-tuorejuustopullat (S, P) täytetään maidottomalla vegerahkalla sekä vadelmilla ja kuorrutetaan vegetuorejuustolla.
  • Kesäinen pannarikakku (G, S, P) kootaan rennosti kuohkeista amerikkalaistyylisistä pannukakuista, mansikoista, raparperihillokkeesta ja vegekermavaahdosta. 
  • Valkosuklaamoussekakku syntyy täyteläisistä Biscoff-kekseistä, vegaanisesta valkosuklaamoussesta sekä tuoreista marjoista.
  • Vohvelikekseistä, suklaasta ja vegekermavaahdosta syntyy pakastimessa helppo icebox cake eli vohvelikakku (G, S).
  • Pehmoisen mehevät suklaa-banaanimuffinssit (G, S, P) syntyvät käden käänteessä. Niihin voi myös upottaa sen hedelmäkulhoon unohtuneen banaanin! 
  • Raparperi-murupiirakka (P) on kesän ehdoton lempijälkkäri! Tässä piirakassa on pehmeän pohjan päällä mehevän kirpsakkaa raparperia sekä rapeaksi paistunut muruseos. 
  • Voileipäkakun ei aina tarvitse olla suolainen! Kokeile tätä makeaa voileipäkakkua ja sen kolmea erilaista täytettä: Biscoff-mansikka-kahvi, sitruuna-mansikka ja vadelma-maapähkinävoi-suklaa.

Ruokakaupan valmiit vegetuotteet

Jos sinulla on huonoja kokemuksia vuosikymmenten takaisista säilyketölkissä myytävistä kasvisnakeista, meillä on sinulle hyviä uutisia! Kasvismakkaroiden tuotekehitys on edistynyt muutaman viime vuoden aikana huimasti, ja tarjolla on paljon vaihtoehtoja monenlaiseen makuun.

Saat paljon tuotevinkkejä ja ideoita kauppojen valmiista vegetuotteista keskikesän grillailuhetkiin tästä Vegaanihaasteen tuoreesta artikkelista! Artikkeliin on listattu suosittuja vegemakkaroita ja -pihvejä sekä helppoja valmissalaatteja, käteviä grillikasviksia sekä ihania jälkiruokia.

Haluatko lisää maukkaita kasvisreseptejä?

Ilmoittaudu mukaan Vegaanihaasteeseen! Saat kuukauden ajan sähköpostiisi päivittäisen uutiskirjeen täynnä helppoja reseptejä, käytännöllisiä vinkkejä ja hyödyllistä tietoa. Niiden avulla voit lisätä vegen osuutta omalla lautasella sinulle sopivassa tahdissa. Osallistuminen on ilmaista, eikä se velvoita mihinkään.

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi