TYÖTÄ TURKISTARHAUSTA VASTAAN JO VUODESTA 1995
Oikeutta eläimille on kampanjoinut turkistarhausta vastaan vuodesta 1995 asti. Vuosikymmenten kampanjoinnin jälkeen turkistarhauksen loppu alkaa nyt olla lähellä.
Oikeutta eläimille aloitti toimintansa vuonna 1995. Heti alkuun järjestön toimintaan kuului turkistarhauksen vastustus ja mielenosoitukset Vantaan Fur Centerillä, jossa pidetään kansainväliset turkishuutokaupat. Alkuvuosien toimintaan kuului myös turkiskauppojen vastustaminen. Silloin Suomessa oli noin 2000 turkistarhaa, nyt niitä on jäljellä vain 400.
Yhteiskunta muuttui nopeasti, eivätkä suomalaiset enää ostaneet turkiksia. Uudeksi ongelmaksi muodostuivat turkissomisteet, siis turkiksesta tehdyt koristeet vaatteissa, joita turkisteollisuus käytti paikkaamaan laskenutta kysyntää. 2000-luvulla Oikeutta eläimille kampanjoi aktiivisesti turkissomisteita vastaan. Kampanjoinnin seurauksena useat suomalaiset ja kansainväliset vaateketjut luopuivat turkissomisteiden käytöstä.
Turkistarhat sijaitsevat kaukana asutuskeskuksista, eikä suurin osa suomalaisesta tiennyt aiemmin, millaiset olot eläimillä on turkistarhoilla. Vuonna 2010 julkaisimme ensimmäisen kerran videoita suomalaisilta turkistarhoilta ja aloitimme Tarhauskielto-kampanjan. Silloin ajatus turkistarhauksen kieltämisestä lailla oli uusi ja radikaali. 2011 julkaisimme valtavan tutkimuksen 80:lle suomalaiselle turkistarhalle. Se osoitti, että olot olivat aivan yhtä huonot myös tarhaajien johtohahmojen omilla tarhoilla. Myös johtavat poliitikot – kuten pääministeri Matti Vanhanen – joutuivat ottamaan kantaa turkistarhaukseen. Olimme myös mukana vuonna 2012 Turkistarhaton Suomi -kansalaisaloitteessa, joka oli Suomen historian ensimmäinen kansalaisaloite.
Ryhdy puolustamaan eläimiä ja liity kuukausitukijaksi!
Oikeutta eläimille on julkaissut uusia shokkikuvia turkistarhoilta miltei joka vuosi vuoden 2010 jälkeen. Kuvat ja videot on aina yritetty saada leviämään myös Suomen ulkopuolelle. Jo vuonna 2010 ensimmäiset turkistarhakuvat julkaistiin myös Isossa-Britanniassa Lontoon muotiviikkojen aikaan. Uusi askel kampanjoinnissa otettiin 2017, kun suomalaisilla turkistarhoilla jättimäisiksi kasvatetuista “monsteriketuista” otetut kuvat levisivät ympäri maailmaa. Esimerkiksi Kiinan valtiollisella televisiokanavalla kauhisteltiin eläinten oloja suomalaisilla turkistarhoilla ja videot saivat satoja miljoonia katsojia.
Uusin julkaisumme on tämän vuoden tammikuulta. Taas saimme näyttää, että olot turkistarhoilla eivät ole muuttuneet miksikään. Ranskalaisen tietotoimisto AFP:n mukana kuvat levisivät ympäri maailmaa Ranskasta Brasiliaan. Nyt syksyllä 2023 olemme mukana historian laajimassa kansainvälisessä tutkimuksessa, joka paljasti järkyttävät olot Eurooppalaisilla turkistarhoilla.