Lahjoita

Uudet kuvat turkistarhoilta järkyttävät jälleen

Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvat 13 suomalaiselta turkistarhalta ovat nousseet uutisiin Britanniassa. Uudet kuvat on otettu kesän ja syksyn 2019 aikana. Kuvat osoittavat, että turkisalan ongelmat jatkuvat edelleen, lukuisista aiemmista kohuista huolimatta.

Osalla tarhoista on käyty salaa, osalla tarhaajien kutsumina.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen mukaan samat perusongelmat toistuvat kaikilla tarhoilla. Eläimet viettävät koko elämänsä pienissä, lähes virikkeettömissä, verkkopohjaisissa häkeissä. Näissä oloissa ne eivät voi toteuttaa villeille petoeläimille luontaisia käyttäytymistarpeita, mikä johtaa pahoinvointiin ja käytöshäiriöihin, jopa kannibalismiin.

Jättikokoisiksi jalostetut ketut ovat edelleen yleisiä turkistarhoilla. Isommasta nahasta tarhaaja saa enemmän rahaa.

– Kettujen ja supikoirien poikasten oli vaikea kävellä verkkopohjalla, koska niiden pienet jalat tippuivat häkin raoista. Näimme paljon häkkeihin jätettyjä kuolleita eläimiä. Näimme kettuja, joiden silmät olivat tulehtuneet ja turvonneet kiinni, ja minkin, jonka päässä oli ammottava vereslihalla oleva haava ja jota häkkitoverit kannibalisoivat eläimen ollessa yhä hengissä, kertoo osalla tarhoista mukana ollut valokuvaaja Kristo Muurimaa.

Tarhoilla otetuissa kuvissa näkyy myös erittäin likaisia juoma-astioita. 

Elämä häkkioloissa johtaa käytöshäiriöihin ja jopa kannibalismiin.

Usealla kuvatulla eläimellä oli käytöshäiriöitä: ketut ja supikoirat ravasivat päämäärättömästi ympäri häkkiä. Tällaista stereotyyppistä käyttäytymistä pidetään yleisesti henkisen pahoinvoinnin ja äärimmäisen tylsistymisen merkkinä.

Osalla tarhoista oli mukana brittiläisen eläinsuojelujärjestön Humane Society International UK:n  edustajia. Järjestö julkaisee kuvat yhteistyössä Oikeutta eläimille -yhdistyksen kanssa. HSI UK:n toiminnanjohtaja Claire Bass kertoo kokemuksistaan kahdella pohjalaistarhalla:

– Näimme vain muutamia satoja niistä miljoonista ketuista ja minkeistä, jotka elävät Suomen tarhojen loputtomissa häkkirivistöissä. Näimme vuotavia silmätulehduksia, tulehtuneita haavoja, kuolleita pentuja ja kannibalismia. On tärkeää että kuluttajat, vaatesuunnittelijat ja poliitikot näkevät tarhojen raa’an todellisuuden. Vaikka turkisala yrittäisi muotinäytöksissään väittää toista, turkiksissa ei ole mitään hohdokasta.

Osa eläimistä oli pahasti vammautuneita.

Englanti kielsi turkistarhauksen jo vuonna 2000.

Tarhat, joilla kuvaajat vierailivat, sijaitsevat Pohjanmaan, Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan sekä Pohjois-Karjalan maakunnissa.

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi