Lahjoita

 

KALOJEN KÄRSIMYS ON PALJASTETTU – ON AIKA VAATIA VASTAUKSIA

Hyvä eläinten ystävä,

sinun viestisi auttaa nostamaan kalojen kärsimyksen kasvattamoilla keskustelunaiheeksi.

Kuvat teollisesta kalankasvatuksesta järkyttävät. Samankaltaiset virikkeettömät ja eläimille kärsimystä aiheuttavat olot toistuvat kasvattamoilla: kalat elävät ahtaasti, sairaina ja vakavasti vammautuneina. Monet niistä kärsivät vammautuneista evistä ja pyrstöistä, vahingoittuneesta ihosta ja jopa vammautuneista tai pullistuneista silmistä. Kuolleita kaloja kelluu altaiden pinnalla lauttoina. 

Kalat ovat erilaisia kuin me ihmiset tai vaikkapa tuotantoeläiminä käytettävät nisäkkäät. Ne ovat kuitenkin tuntevia olentoja, jotka kärsivät äärimmäisen virikkeettömissä oloissa. Ne kokevat kovaa kipua vammojensa vuoksi. Erilaisuus ei ole syy jättää niiden hyvinvointia huomiotta.

Voit lukea lisää aiheesta sivuiltamme. Katso myös Yle:n MOT-ohjelma televisiosta tai Areenasta.

Katso alta video kalakasvattamoiden oloista. Teksti jatkuu videon jälkeen.

Nyt on tärkeää vaatia päättäjiltä vastauksia kysymyksiin:

  • Miksi kalankasvatuksessa ei näytetä noudattavan eläinsuojelulainsäädäntöä? 
  • Eläinten tulisi voida toteuttaa käyttäytymistarpeitaan, mutta kalakasvattamoilla ne eivät voi tehdä muuta kuin uida ympyrää. Eikö Suomi välitä kalojen hyvinvoinnista?
  • Onko asiaan tulossa sellaista konkreettista parannusta, joka esimerkiksi mahdollistaisi kaloille eläinsuojelulainsäädännön vaatiman käyttäytymistarpeiden toteutumisen?

Kalojen kärsimys on jäänyt piiloon liian kauan. Ensimmäinen askel on nostaa asia esille ja tuoda se keskusteluun. Poliitikkojen ei saa antaa vaieta aiheesta.

Suomessa eläinsuojelusta vastaa maa- ja metsätalousministeriö, jota johtaa ministeri Sari Essayah. Koko hallituksen työtä johtaa pääministeri Petteri Orpo. He ovat toistuvasti epäonnistuneet eläinsuojelun huomioimisessa – oli sitten kysymys turkistarhauksen kieltämisestä tai eläinsuojelulainsäädännön kehittämisestä – ja painottaneet rahaa ja taloutta eläinten hyvinvoinnin ylitse. Hallitusohjelmassa ei mainita eläinten hyvinvointia lainkaan, eikä Petteri Orpo ole pääministerinä nostanut asiaa esille. Nämä asiat on tuotava heidän eteensä, ja heidän on tärkeää ymmärtää, että eläinten asia on ihmisille tärkeä.

""

PYYDÄMME KAIKKIA MUKAAN.

Meidän eläinten ystävien on nyt aika lähettää suoraa palautetta poliitikoille. 

:one: Kirjoita viesti omin sanoin. Emme halua, että päättäjät saavat saman viestin monta kertaa, vaan että viestit ovat aitoja ihmisten mielipiteitä. Voit käyttää hyväksesi allaolevia faktoja. Muista myös kertoa, miksi eläinten asia on sinulle tärkeä.

:two: Kopioi vastaanottajien osoitteet. Lähetä viesti osoitteisiin:

:three:  Lähetä viesti omasta sähköpostistasi. Päättäjien velvollisuus on kuunnella kansalaisten mielipiteitä, joten älä arkaile ottaa yhteyttä – muista kuitenkin asiallisuus ja omakohtaisuus. Jos et halua käyttää sähköpostia, voit lähettää viestin myös sosiaalisen median kautta.

Täytä alla oleva lomake ja kerro meille, että lähetit viestin. Kuulisimme mielellämme, kuinka paljon yhteydenottoja päättäjät ovat saaneet. Pyydämme siis täyttämään allaolevan lomakkeen. Jos jätät yhteystietosi, pidämme sinut ajan tasalla kampanjoinnistamme. Voit lähettää palautteen päättäjille, vaikket täyttäisikään lomaketta.

Faktoja kalateollisuudesta

Voit käyttää viestissäsi hyväksesi esimerkiksi näitä seikkoja – lisää löydät toisaalta sivuiltamme. Ethän kopioi tekstiä suoraan, on tärkeää, että viesti on henkilökohtainen.

Kalat tuntevat kipua ja stressiä. Tutkimustieto osoittaa, että kalat ovat tietoisia ja kokevat kipua ja kärsimystä kuten nisäkkäät ja linnutkin.

Kalat ovat älykkäitä ja sosiaalisia. Ne tunnistavat toisensa, oppivat asioita ympäristöstään ja jopa suunnittelevat toimintaansa etukäteen. Jotkut lajit käyttävät työkaluja ja osaavat ratkaista ongelmia.

Teollisessa kalankasvatuksessa kalat elävät ahtaasti ja ilman virikkeitä. Lohikasvattamoilla kalatiheydet ovat suuria, ja kasvatusolot aiheuttavat kroonista stressiä, vammoja ja tauteja.

Kalojen vammat ja sairaudet ovat yleisiä. Vammautuneet evät, ihovauriot, silmävammat ja jopa kuolemat ovat arkipäivää suomalaisilla kalankasvattamoilla.

Kalojen hyvinvointi jää lainsäädännössä varjoon. Vaikka laki edellyttää, että eläinten pitää voida toteuttaa olennaisia käyttäytymistarpeitaan, tämä ei käytännössä toteudu kalankasvatuksessa.

Suomalaisilla kalankasvattamoilla kalat elävät ahtaasti ja ilman virikkeitä. Kuvat ja videot 12 suomalaiselta kalankasvattamolta osoittavat, että kalojen hyvinvointi on laiminlyöty.

Poliitikot eivät ole puuttuneet tilanteeseen. Maa- ja metsätalousministeriö on korostanut kalankasvatuksen taloudellista merkitystä, mutta ei ole ryhtynyt konkreettisiin toimiin kalojen hyvinvoinnin parantamiseksi.