Lahjoita

Suomen turkis­tarhat järkyt­tävät Britan­niassa

Veimme Mirror-lehden toimittajan katsomaan suomalaisia tarhoja. Jättikettujen laiton kasvatus jatkuu.

Iltakuva naalista

AUTETAAN TURKISELÄIMIÄ

KATSO, MITÄ VOIT TEHDÄ

Kyllä, olen mukana!

Veimme yhdessä Humane Society International - UK -järjestön kanssa The Mirror -lehden toimittajan katsomaan kolmea suomalaista turkistarhaa. Mukana oli myös englantilainen eläinlääkäri Marc Abraham. Turkisalan lupauksista huolimatta ylijalostettujen jättikettujen kasvatus jatkuu - teimme tarhoista rikosilmoitukset.

Lue The Mirror -lehden juttu turkistarhoilta.

Tarhoilla käytiin illalla tarhan työntekijöiden lähdettyä. Tarhojen oloja dokumentoitiin laillisesti: rakennuksiin ei menty sisälle eikä aitoja ylitetty. 

Lokakuussa tehdyt vierailut eivät olleet ensimmäiset käynnit näille tarhoille. Yhdellä tarhoista on käyty dokumentoimassa yhteensä kuusi kertaa vuosien 2017–2021 välillä. Tästä tarhasta on tehty ilmoituksia niin viranomaisille kuin myös turkiselinkeinon johtajille, mutta jättimäisten naalien kasvatus tarhalla ei ole loppunut. Tarhalla otetuissa kuvissa näkyy säännönmukaisesti vakavia silmätulehduksia, vääntyneitä jalkoja ja ankeita häkkioloja.

Katso kuvasarja Kruunupyyssä sijaitsevalta tarhalta vuodesta 2017 nykypäivään.

 

Turkistarhaus kiinnostaa Britanniassa. Maassa kiellettiin turkistarhaus jo vuonna 2000, ja nyt suunnitteilla on turkisten maahantuonnin kieltäminen. 

– Britannian on aika lopettaa tähän julmuuteen osallistuminen. Turkistarhaus kiellettiin täällä jo 20 vuotta sitten, ja tämän julmuuden ulkoistaminen Suomen kaltaisiin maihin on selvä kaksoisstandardi, sanoo Claire Bass, HSI UK:n toiminnanjohtaja.

 

Eläinsuojeluviranomaisten tarkastuksissa ei pöytäkirjojen mukaan ole kiinnitetty lainkaan huomiota eläinten jalostukseen.

Myös muilla tarhoilla, joista on nyt julkaistu kuvia, on käyty useasti aiemmin. Näilläkin tarhoilla samat ongelmat ovat jatkuneet pitkään.

NÄISTÄ SYISTÄ PÄÄTIMME TEHDÄ TUTKINTA­PYYNNÖN POLIISILLE.

""

VALITSE FUR FREE FRIDAY BLACK FRIDAYN SIJAAN

Tule mukaan puolustamaan turkiseläimiä – osallistu Facebook-keräykseemme!

LAHJOITA NYT

Miten jalostus vaikuttaa eläinten hyvin­vointiin?


Turkistarhoilla kasvatettavien naalien (joita tarhaajat kutsuvat siniketuiksi) keskimääräinen koko on kasvanut vauhdilla viime vuosina. Huutokaupoissa nahat lajitellaan pituuden mukaan eri kokoluokkiin kymmenen senttimetrin välein. Nykyinen huutokauppojen suurin kokoluokka on 60 – uusia, suurempia kokoluokkia on otettu käyttöön nahkojen koon kasvaessa. 

Toimme jättikettujen kasvatuksen ensimmäisen kerran julkisuuteen syksyllä 2017. Tästä syntyneen kansainvälisen kohun seurauksena turkistarhaajien yhdistys lupasi lopettaa jättimäisten eläinten tuottamisen. 

Näin ei ole kuitenkaan käynyt. Edellinen Saga Furs -huutokauppayhtiön myyntitilaisuus järjestettiin Vantaalla syyskuussa. Tässä huutokaupassa 69,8 % peruslaatuisista siniketunnahoista kuului kahteen suurimpaan kokoluokkaan. Vuonna 2017 syyskuun huutokaupassa 69,3 % kuului kahteen suurimpaan luokkaan. Jättikokoisten eläinten osuus ei siis ole alan lupauksista huolimatta laskenut, vaan pikemminkin hieman kasvanut.

Suuri koko ja laskostunut nahka altistavat eläimet iho- ja silmätulehduksille. Jalostuksen vuoksi eläinten jalat ovat voimakkaasti vääntyneet. Painon ja jalkaongelmien vuoksi liikkuminen on vaikeaa.

Katso videolta, miten eläinlääkäri Marc Abraham kommentoi silmäongelmia, joille naalien jättimäinen koko altistaa.

Mitä eläin­suojelu­laki sanoo jättimäisten kettujen jalostuksesta?

Eläinsuojelulain 5 § mukaan hoidossa olevaa eläintä ei saa jättää hoidotta tai hylätä. Eläimen on saatava riittävästi sille sopivaa ravintoa, juotavaa ja muuta sen tarvitsemaa hoitoa. Eläimen sairastuessa sen on saatava asianmukaista hoitoa. Eläimen hyvinvointi ja olosuhteet on tarkistettava riittävän usein.

Eläinsuojelulain 8 § mukaan eläinjalostuksessa on otettava huomioon eläinsuojelulliset näkökohdat sekä eläinten terveys. Lisäksi saman pykälän mukaan sellainen eläinjalostus tai jalostusmenetelmien käyttäminen, josta voi aiheutua eläimelle kärsimystä taikka merkittävää haittaa eläimen terveydelle tai hyvinvoinnille, on kielletty.

Eläinten suojelua koskee myös Euroopan neuvoston direktiivi 98/58/EY tuotantoeläinten suojelusta, jonka mukaan jokainen sairaalta tai loukkaantuneelta vaikuttava eläin on viipymättä hoidettava asianmukaisella tavalla.
 

Katso videolta, millaista elämää turkiseläimet elävät turkistarhoilla.

Tutkintapyynnössä on kiinnitetty huomiota myös eläinsuojelulain yleisiin vaatimuksiin, joiden mukaan eläintenpidossa on otettava huomioon niiden käyttäytymistarpeet. Myös eläinten pitopaikan on lain mukaan oltava “riittävän tilava, suojaava, valoisa, puhdas ja turvallinen sekä muutoinkin tarkoituksenmukainen ottaen huomioon kunkin eläinlajin tarpeet”. 

Mielestämme on hyvät perusteet väittää, ettei luonnossa tuhansien kilometrien matkoja taittava, arktisten alueiden villi koiraeläin voi toteuttaa käyttäytymistarpeitaan ahtaassa, lähes virikkeettömässä häkissä. Samoin kuvat osoittavat, että eläimiä on jalostettu sairauksia aiheuttavalla tavalla, eikä näitä sairauksia ole hoidettu.

Suomessa on meneillään eläinsuojelulain uudistus. Lain luonnos on nyt julkaistu, ja kuka tahansa voi antaa siitä lausunnon maa- ja metsätalousministeriölle. Valitettavasti laki ei ole tuomassa helpotusta turkiseläinten kärsimykseen.

Miten voit auttaa turkiseläimiä?

  1. Enemmistö kansanedustajista ilmoitti ennen vaaleja olevansa täysin tai jokseenkin tarhauskiellon kannalla. Kuitenkin suuri osa vastusti kieltoa, eikä eläinten asian tärkeys ole selvä kaikille. Alempana tällä sivulla on yhteystietoja ja ohjeita yhteydenottoon.

  2. Jaa tämä artikkeli sosiaalisessa mediassa! Voit myös kirjoittaa mielipidekirjoituksia lehtiin, tilata meiltä tarroja ja julisteita tai keskustella asiasta ystäviesi kanssa. On tärkeää, että eläinten oloista puhutaan.

  3. Lahjoittamalla autat lukuisia eläimiä ja olet mukana pitkäjänteisessä eläinoikeustyössä. Ryhdy lahjoittajaksi nyt! Voit myös lahjoittaa suoraan Mobilepaylla pikanumeroon 12079 tai maksulinkin kautta. Tehdään yhdessä muutos eläinten puolesta!

Palaute poliitikoille

  1. Kirjoita viesti omin sanoin. Emme halua, että päättäjät saavat saman viestin monta kertaa, vaan että viestit ovat aitoja ihmisten mielipiteitä. Voit käyttää hyväksesi oheisia faktoja. Muista myös kertoa, miksi eläinten asia on sinulle tärkeä.
  2. Kopioi vastaanottajien osoitteet. Laista vastaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (jari.leppa@eduskunta.fi). Voit myös halutessasi lähettää Lepälle palautetta hänen Facebook- tai Twitter-sivujensa kautta. Leppä suhtautuu eläinsuojeluun negatiivisesti, joten suosittelemme olemaan yhteydessä myös kansanedustajaan, jonka ajattelet kaipaavan palautta asiasta. Kansanedustajien osoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@eduskunta.fi.
  3. Lähetä viesti omasta sähköpostistasi. Päättäjien velvollisuus on kuunnella kansalaisten mielipiteitä, joten älä arkaile ottaa yhteyttä – muista kuitenkin asiallisuus ja omakohtaisuus.
  4. Täytä alla oleva lomake ja kerro meille, että lähetit viestin. Kuulisimme mielellämme, kuinka paljon yhteydenottoja päättäjät ovat saaneet. Pyydämme siis täyttämään alla olevan lomakkeen. Jos jätät yhteystietosi, pidämme sinut ajan tasalla kampanjoinnistamme. Voit lähettää palautteen päättäjille, vaikket täyttäisikään lomaketta.

Faktoja turkistarhauksesta

  • Eläimet eivät voi toteuttaa luontaisia käyttäytymistarpeitaan ahtaissa häkeissä.
  • Naalit vaeltavat luonnossa satojen kilometrien matkoja pohjoisen erämaissa, mutta häkeissä niillä on tilaa vain noin neliömetrin verran. 
  • Suurin osa Euroopan maista on kieltänyt turkistarhauksen tai rajoittanut sitä merkittävästi. Esimerkiksi kettutarhaus on kielletty Ruotsissa ja Tanskassa, ja Norja on kieltänyt turkistarhauksen kokonaan.
  • Kuvat Suomen turkistarhoilta ovat saaneet valtavasti kansainvälistä huomiota, ja turkistarhauksesta on tullut häpeän aihe Suomen maineelle eläinsuojelumaana.
  • Suurin osa suomalaisista vastustaa eläinten kasvatusta ahtaissa häkeissä. Viime vuonna tehdyssä kyselyssä vain 16 % hyväksyi tarhauksen jatkamisen ilman selviä parannuksia.
  • Lakiluonnoksessa ei ole luvattu mitään parannuksia turkiseläinten oloihin. Sama koskee broilereita ja lihasikoja. Muita tuotantoeläimiä koskevat parannukset ovat parhaimmilaankin kosmeettisia.

Nämä kuvat on otettu lokakuussa 2021 kolmella pohjalaistarhalla.