Lahjoita

Vaaditaan loppua eläin­tappeluille

Luolakoirakokeessa käytettävä hopeakettu ahtaassa häkissä

Lähetä viesti ministeriölle

Tule mukaan tekemään loppua eläintappeluille! Elävien kohde-eläinten käyttö luolakoirakokeissa on realistista kieltää nyt, kun eläinsuojeluasetuksia uudistetaan uuden eläinten hyvinvointilain voimaantulon myötä. 

Miksi kielto on ajankohtainen nyt?

Elävien kohde-eläinten käyttöä on vastustanut esimerkiksi maa- ja metsätalousministeriössä toimiva seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunta. Neuvottelukunnan mukaan kettu joutuu koe- tai harjoitustilanteessa kärsimään tarpeettomasti pelosta ja stressistä. 

Tarpeettoman kärsimyksen aiheuttaminen eläimille on lain mukaan kielletty.

Viime vuonna koetilanteessa kuvatut videot herättivät paljon keskustelua. Videot osoittivat, että paikalla olleet eläinlääkärit eivät puuttuneet koirien ja kettujen välisiin tappeluihin tai huomauttaneet kettujen kokemasta pelosta ja stressistä.

Eläinsuojelusta vastaa Suomessa maa- ja metsätalousministeriö, jota johtaa ministeri Sari Essayah (kd.). Helpoin tapa olla mukana tekemässä kiellosta totta on lyhyt ja asiallinen, omin sanoin kirjoitettu viesti ministeri Essayahille.

Haluamme ministerin saavan aitoja ja henkilökohtaisia yhteydenottoja, jotka tekevät selväksi sen, miten tärkeää eläinten hyvinvointi on ihmisille. Tästä syystä emme tarjoa valmista, kopioitavaa viestipohjaa. Oman viestin kirjoittaminen on hieman vaativampaa, mutta ehdottomasti hyödyllisempää ja varmasti vaivan arvoista.

Voit hyödyntää viestissä näitä argumentteja:

  • Kokeissa käytetään eläviä kettuja, jotka kokevat suurta pelkoa ja stressiä kokeiden aikana, riippumatta siitä syntyykö kokeessa tappelua koirien kanssa vai ei.
  • Kyseessä on harrastus. Kokeissa käydään, jotta koira saisi titteleitä ja arvonimiä. 
  • Myös itse luolametsästys on metsästyksen lajeista yksi raaimpia. Koira saattaa olla luolassa tuntikausia, ja sekä koira että metsästyksen kohteeksi joutuva satunnainen eläin (mäyrä, kettu tai supikoira) altistuvat vammoille, pelolle ja stressille.
  • Kokeissa on lain vaatimuksesta ollut joka kerta eläinlääkäri paikalla. Tämä valvonta ei kuitenkaan ole auttanut, vaan kokeissa on syntynyt tappeluita koirien ja kettujen välille.
  • Kettujen elinolot kokeiden välillä ovat olleet heikot. Kettuja on lain vastaisesti pidetty turkistarhamaisissa oloissa.
  • Kennelliiton omavalvonta ei myöskään ole toiminut.

Toimi näin:

  1. Kirjoita ja lähetä viesti ministeri Essayahille joko sähköpostitse tai sosiaalisen median kautta. Ministerin sähköposti on sari.essayah@eduskunta.fi. Hänen sosiaalisen median tilinsä ovat: https://www.facebook.com/essayah, https://www.instagram.com/sariessayah/, https://twitter.com/SariEssayah
  2. Palaa tälle sivulle ja raportoi meille lähettämäsi viesti. Meille on tärkeää tietää, kuinka monta viestiä on lähetetty.

Ilmoita lähettämästäsi viestistä

Kyllä, olen lähettänyt viestin ministeri Essayahille.

Omat yhteystietosi

Saatamme ottaa yhteyttä ja kertoa kampanjan etenemisestä. Voit halutessasi jättää tämän tyhjäksi.
Saat listalta tietoa eläinten oikeuksista ja mahdollisuuksista toimia eläinten puolesta