Lahjoita

KYSELY: 80 % VASTUSTAA TURKIS­TARHAUSTA

Valtaosa suomalaisista vastustaa nykyisen kaltaista turkistarhausta. Vain 16 prosenttia sallisi turkistarhauksen jatkuvan rajoituksitta. 

Turkistarhauksen vastustus on lisääntynyt Suomessa entisestään, kertoo Taloustutkimuksen loka–marraskuussa tuottama mielipidemittaus. Vuosittain toteutettavan gallupin ovat tilanneet Animalia ja Oikeutta eläimille -järjestö. 

Suomalaisista 80 % ei hyväksy nykyisen kaltaista turkistarhausta, jossa eläimet elävät pienissä verkkopohjahäkeissä ilman mahdollisuutta lajityypilliseen käyttäytymiseen.

Kyselyn mukaan

  • 33 % kieltäisi turkistarhauksen 5–15 vuoden siirtymäajalla 
  • 12 % kieltäisi turkistarhauksen mahdollisimman nopeasti.
  • 35 % sallisi tarhauksen jatkuvan vain, jos eläimille tarjotaan huomattavasti lisää tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa lajityypillistä käyttäytymistään.

Viime vuonna nykymuotoista tarhausta vastustavia oli 71 %.

Vaalea kettu katsoo häkin verkon läpi, taustalla näkyy vihreää ruohoa
""

ALLEKIRJOITA ALOITE

Eurooppalainen kansalaisaloite vaatii turkistarhauksen kieltämistä koko EU:ssa. Allekirjoitus on kestää vain pari minuuttia ja auttaa eläimiä useassa maassa.

Lisää nimesi aloitteeseen!

Merkittävä osa suomalaisista olisi valmis kieltämään turkistarhauksen heti 

Animalia ja Oikeutta eläimille -järjestö tilaavat mielipidemittauksen turkistarhauksesta kerran vuodessa. Tutkimuksessa kysytään, mikä annetuista vastausvaihtoehdoista kuvaa parhaiten vastaajan mielipidettä turkistarhauksesta.

Tänä vuonna uudeksi vastausvaihtoehdoksi lisättiin "Turkistarhaus tulee kieltää mahdollisimman nopeasti”. Uusi vaihtoehto sai 12 prosentin kannatuksen. 

”Tämä kertoo siitä, että eläinten turkistarhoilla kokema kärsimys halutaan saada pikaisesti päättymään. Esitys uudeksi eläinten hyvinvointilaiksi sallii yhä turkistarhauksen, vaikka kansalaiset vastustavat sitä eikä eläinten hyvinvointi voi koskaan toteutua turkistarhalla. Olisi vihdoin korkea aika lopettaa turkistarhaus hallitusti”, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs. 

Nykyisen kaltaista turkistarhausta vastustetaan läpi Suomen ja kaikissa ikäluokissa:

  • 15–24-vuotiaista 85 %,
  • 24–36-vuotiaista 81 %
  • 50–64-vuotiaista 84 %

vastustaa nykymuotoista turkistarhausta. Erityisesti naiset vastustavat turkistarhausta. Heistä vain 5 % sallisi turkistarhauksen jatkuvan ilman rajoituksia. 

Valkoinen minkki haukottelee häkissä

Tarhauskiellot etenevät EU:ssa 

”Yhä useampi EU-maa kieltää turkistarhauksen, viimeisimpinä Latvia ja Malta. Suomi näyttäytyy aina vain huonommassa valossa, kun se sallii yhä tämän kärsimystä tuottavan alan jatkuvan”, sanoo Oikeutta eläimille -järjestön kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa. 

Suomalaisten lisäksi kansalaiset koko EU:ssa tuomitsevat turkistarhauksen laajalti. Fur Free Europe - eurooppalainen kansalaisaloite pyrkii kieltämään turkistarhauksen ja turkisten tuonnin ja myynnin EU:n alueella. Kansalaisaloitteen on allekirjoittanut jo yli 600 000 EU-kansalaista. Suomessa kansalaisaloitekampanjaa vetävät Animalia, Oikeutta eläimille ja SEY Suomen eläinsuojelu. 
 

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi