Lahjoita

Turkis­tarhaus on terveys­riski

Uudet videot osoittavat, että tarhaajat eivät välitä bioturvallisuusohjeista. Allekirjoita kansainvälinen vetoomus ja vaadi maailman johtajia lopettamaan turkistarhaus.

ALLEKIRJOITA VETOOMUS!

 

ALLEKIRJOITA NYT!

In English here.

Salaa kuvatut videot kuudelta turkistarhalta osoittavat, että minkkitarhaajat eivät noudata Ruokaviraston ohjeita maskien käytöstä ja hyvästä käsihygieniasta.

Tarhoista neljä kuuluu Saga Furs -huutokauppayhtiön tai tarhaajien liiton Fifurin hallituksen jäsenille.
 
Videoilla tarhojen työntekijät liikkuvat eläinten lähellä, siirtelevät eläimiä ja ruokkivat niitä. Kukaan työntekijöistä ei käytä maskia. Työntekijät koskettelevat kasvojaan eläinten siirtelyn yhteydessä.


Videot on kuvattu aidan ulkopuolelta.
  
Ruokaviraston ohjeen mukaan minkkitarhoilla on käytettävä suu-nenäsuojusta sekä huolehdittava käsien pesusta ja desinfioinnista. Tarhoilla on käytettävä puhtaita, tarhakohtaisia suojavaatteita ja saappaita. Maailman terveysjärjestö WHO on antanut samankaltaiset ohjeet tartuntojen ehkäisemiseksi erityisesti minkkitarhoilla.

Videoiden perusteella edes turkisalan johtohenkilöiden tarhoilla ei noudateta näitä ohjeita. Rikkomukset on ilmoitettu Ruokavirastolle.

Katso video äänten kanssa!

Miksi turkis­tarhat ovat vakava pandemia­riski?

Covid-19-pandemian aiheuttaneen koronaviruksen reitti lepakoista ihmisiin on epäselvä. Viruksen ei uskota siirtyneen suoraan ihmisiin, vaan toistaiseksi tuntemattoman välittäjäeläimen kautta. Kiinan haluttomuus riippumattomaan selvitykseen on herättänyt kritiikkiä tiedemaailmassa.

Yksi vahva hypoteesi on, että virus on siirtynyt ihmisiin minkkien tai supikoirien kautta kiinalaisilla turkistarhoilla. Tätä hypoteesia tukee se, miten nopeasti virus on levinnyt eurooppalaisilla minkkitarhoilla ja miten helposti se on muuntautunut minkeissä.

Tietokirjailija Risto Isomäki sanoi Ylen haastattelussa, että koronaviruspandemiaa voitaisiin hyvällä syyllä nimittää turkistarhakuumeeksi.

Koronatartuntoja on todettu minkkitarhoilla kaikissa merkittävissä tuottajamaissa Suomea ja Kiinaa lukuunottamatta. Maailman suurin tuottajamaa Tanska päätti ajaa alas minkkitarhauksen kokonaan sen jälkeen, kun virustartuntoja oli todettu 200 minkkitarhalla, ja tarhoilla syntyneet virusmuunnokset olivat levinneet ihmisiin. Myös Ruotsi määräsi minkkitarhaukselle väliaikaisen kiellon vuodelle 2021, ja Hollanti aikaisti siirtymäajalla toimineen turkistarhauksen kieltoa koronatartuntojen vuoksi.
 

Vetoomus

Turkistarhaus on tappava teollisuudenala. Joka vuosi 100 miljoonaa eläintä kärsii ja kuolee turkisten vuoksi. Suurin osa niistä elää tehotuotanto-oloissa. Ketut, minkit, supikoirat ja chinchillat viettävät koko elämänsä ahtaissa verkkohäkeissä, ennen kuin ne tapetaan ja nyljetään muotituotteiden vuoksi.

Sen lisäksi, että häkit aiheuttavat eläimille kärsimystä, niiden on nyt osoitettu olevan vakava terveysriski. Ahtaat olot, huono hygienia, stressi, vammat ja sairaudet, minimaalinen terveydenhoito ja geneettinen samankaltaisuus tekevät turkistarhoista ihanteellisen ympäristön virusten leviämiselle ja muuntumiselle. 

Covid-19-tautia aiheuttava koronavirus on levinnyt sadoilla minkkitarhoilla esimerkiksi Alankomaissa, Yhdysvalloissa, Tanskassa, Ruotsissa, Italiassa, Ranskassa, Kreikassa, Espanjassa ja Liettuassa. Tanskassa virus on mutatoitunut minkeissä ja levinnyt takaisin ihmisiin. Tautien torjunnan asiantuntijat ovat olleet huolissaan. Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskuksen raportin mukaan virusten muuntuminen minkeissä voi viedä pohjan ihmisille tarkoitettujen rokotteiden teholta. Raportin mukaan “SARS-Cov-2-viruksen jatkuva leviäminen minkkitarhoilla voi johtaa muiden uhkaavien virusvarianttien kehittymiseen”.

Hallitukset eivät voi vastata kriisiin vain massalopettamalla miljoonia eläimiä ja antamalla tarhaajien sen jälkeen jatkaa entiseen tapaan. Turkistarhojen kammottavat olot tekevät niistä aikapommin pandemiariskin suhteen. Tartuntatautien asiantuntijat ovat varoittaneet, että uuden tappavan viruksen leviäminen on vain ajan kysymys, jos jatkamme eläinten pitoa tavalla, joka on niille psyykkisesti ja fyysisesti liian kuormittavaa.

Kaksikymmentä maata on jo toiminut turkistarhakiellon puolesta, koska tarhaus on julmaa, vanhanaikaista ja tarpeetonta. Uusi todistustusaineisto osoittaa, että turkistarhat voivat myös toimia varastoina tappaville viruksille ja levittää uusia viruksia. Vetoamme, että kaikki valtiot kieltäisivät turkistarhauksen ja että G20-maiden johtajat ottaisivat julkisesti kantaa turkistarhauksen lopun puolesta.
 

Vaikuttaa siltä, että vakavalta koronaepidemialta on Suomen turkistarhoilla vältytty siksi, että alueilla, joilla tarhausta harjoitetaan, on ollut verrattain vähän tartuntoja. Lisäksi on luotettu hyvään onneen. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoi MTV:n haastattelussa, että hyvä tilanne olisi tarhaajien ammattitaidon ja tarkkojen suojaustoimenpiteiden ansiota. Tästä ei vaikuta olevan kyse. 

Kuinka kauan voimme luottaa onnen jatkuvan?

SULJETAAN TURKISTARHAT!

 

ALLEKIRJOITA NYT!