Lahjoita

Uudet salakuvat paljastavat sikojen kärsimyksen

Ensimmäisen kerran salakuvat sikaloista nousivat uutisiin 15 vuotta sitten, vuonna 2007. Lupauksista huolimatta eläinten oloja ei ole parannettu millään merkittävällä tavalla.

Varoitus: sivun kuvat saattavat järkyttää herkimpiä.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemat tuoreet salakuvat 12 suomalaisesta sikalasta tuovat esille vakavia puutteita eläinten oloissa. Olemme tehneet rikosilmoituksen sikaloiden oloista.

Kymmenen näistä sikaloista on saanut viime vuonna eläinten hyvinvointikorvausta yhteensä yli puoli miljoonaa euroa.

Tämän sivun sikalakuvat on otettu tämän syksyn aikana Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan ja Päijät-Hämeen alueella.

Kuvat osoittavat vakavia puutteita eläinten oloissa. 

ELÄINSUOJELULAIN UUDISTUS EI PARANNA LIHASIKOJEN OLOJA.

Toistuvat salakuvat ja valvonnan epäonnistuminen osoittavat, että eläinsuojelulain periaatteet ovat pelkkää sanahelinää.

Tule mukaan vaatimaan parempaa tulevaisuutta eläimille.

Allekirjoita vetoomus!

Seitsemällä tiloista tuotettiin porsaita. Näistä viidellä emakot olivat ahtaissa, kääntymisen estävissä häkeissä. Kahdella tilalla oli käytössä tiineytyshäkit, joissa tilaa oli yhtä vähän. Kahdella tilalla porsineet emakot olivat karsinassa, jossa ne mahtuivat ottamaan muutaman askeleen myös sivulle. Näissäkin eläinten käytössä oleva tila oli hyvin pieni.

Kuvat osoittavat vakavia puutteita myös eläinten hoidossa. 

Yhdellä tilalla kuvaajat kävivät kaksi kertaa. Ensimmäisellä käynnillä emakolla havaittiin peräsuolen ulosluiskahdus. Samassa karsinassa olleet porsaat nakersivat hampaillaan emonsa peräsuolta. Seuraavalla käynnillä 13 päivää myöhemmin emakon vamma oli edelleen hoitamatta.

Useammalla tilalla sioilla oli haavoja ja pahoja naarmuja. Yhdellä porsaalla oli noin kämmenen kokoinen vereslihalla oleva pintahaava. Usealla tilalla eläinten häntiä oli purtu ja tyngät vuosivat verta. Usealla tilalla emakoilla oli makuuhaavoja, osa vereslihalla.

Kuolleita sikoja oli jätetty sikaloiden käytäville ja raahattu ulos villieläinten ulottuville. Yhdessä sikalassa raatoja oli jätetty ulos traktorin kauhaan. 

Tiloista 11 tuotti lihasikoja. Niiden olot olivat ahtaat ja usein erittäin likaiset.

Katso video sikaloiden oloista. Artikkeli jatkuu videon jälkeen.

Oikeutta eläimille on jättänyt poliisille rikosilmoituksen sikaloista, joissa kuvat on otettu. Yhdistyksen mukaan siat eivät mahdu liikkumaan riittävästi, niiden pitopaikat eivät ole puhtaita eivätkä ne saa asianmukaista hoitoa jos ne sairastuvat. Nämä kaikki ovat eläinsuojelulain vaatimuksia.

– Eläinsuojelulaki vaatii, että eläinten käyttäytymistarpeet tulisi ottaa huomioon. Sikaloiden ahtaissa oloissa tämä ei toteudu alkuunkaan. Ei voi olla niin, että meillä on laki, jonka periaatteita ei yksinkertaisesti tarvitse noudattaa. Salakuvat osoittavat, että eläinsuojelulain periaatteet ovat pelkkää sanahelinää.

Eduskunnan käsittelyssä oleva eläinsuojelulain uudistus ei myöskään ole tuomassa konkreettisia parannuksia lihasikaloiden oloihin. 

Tilat saaneet satoja tuhansia tukea eläinten hyvinvointiin

Tilat, joilla nyt julkaistut kuvat on otettu, ovat saaneet viime vuonna yhteensä yli puoli miljoonaa euroa eläinten hyvinvointikorvausta. 

Eniten tukea ovat saaneet tilat, joilla on otettu järkyttävimmät kuvat. Emakkotila, jolla käytössä olivat ahtaat tiineytyshäkit, sai yli 160 000 euroa tukea eläinten hyvinvointiin. Tila, jolla porsaat nakertavat emon ulosluiskahtanutta peräsuolta, sai hyvinvointikorvausta yli 60 000 euroa. Tila, jolla lihasikojen olot olivat kaikkein likaisimmat, sai yli 145 000 euroa tukea.

– Jos satojen tuhansien panostuksella on saatu tällainen lopputulos, on raha mennyt hukkaan. 

Koosteet tiloilla otetuista kuvista


Huittisissa sijaitseva lihasikala


Huittisissa sijaitseva emakkosikala


Varsinais-Suomessa sijaitseva lihasikala


Kruunupyyssä sijaitseva yhdistelmäsikala


Loviisassa sijaitseva yhdistelmäsikala


Yhdistelmäsikala Sysmässä


Porsitussikala Sauvossa


Yhdistelmäsikala Padasjoella


Jokioisilla sijaitseva lihasikala


Loimaalla sijaitseva sikala


Yhdistelmäsikala Sastamalassa


Lihasikala Padasjoella

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi