Lahjoita

Salakuvat broileritiloilta paljastavat äärimmäisen tehotuotannon

Katso jutun lopusta vaihtokuvat, jotka näyttävät millaista kanojen elämä voisi olla.

Selälleen joutunut broilerikana ei pääse ylös ilman apua, ja muut linnut nokkivat sitä. Viereinen lintu on kuollut, sen pää on puoliksi peittynyt turpeeseen. Valtavissa hallissa lintuja on vieri vieressä. Kuolleita tai puolikuolleita makaa muiden seassa siellä täällä. Kuvissa näkyvillä tiloilla eläimiä kasvatetaan suurissa halleissa, joissa eläimille ei ole tarjolla lainkaan virikkeitä tai luonnonvaloa. 

Kuvat on julkaistu osana Ylen MOT:n selvitystä “eläinroskista”.

Kuvissa näkyy eri kasvatusvaiheissa olevia lintuja. Yhdellä tilalla linnut ovat pieniä, yhdellä kasvatuksen puolivälissä ja yhdellä loppuvaiheessa.

Broilerit kasvavat valtavan nopeasti viidessä viikossa teuraspainoisiksi. Kasvatuksen loppuvaiheessa suurikokoisilla linnuilla ei ole käytännössä lainkaan tilaa liikkua. 

– Broilerien kasvatus on eläinten tehotuotantoa kaikkein äärimmäisimmässä muodossaan. Tällaisten olojen salliminen perustuu menneeseen käsitykseen, jonka mukaan linnut ovat pelkkiä tuotteita, joilla ei ole tunteita tai kokemusta maailmasta, sanoo kampanjavastaava Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Eläintiloilla otetut salakuvat ovat aiemmin tuoneet julkisuuteen muun muassa sikaloiden ja turkistarhojen oloja. Nyt julkaistut kuvat keskittyvät ensimmäistä kertaa pelkästään broilerintuotannon ongelmiin.

– Broilerikanat ovat väärinymmärrettyjä eläimiä. Niitä ei mielletä älykkäiksi ja sosiaalisiksi olennoiksi, koska näemme niitä ainoastaan ruokana lautasella. Niiden tunne-elämän monimuotoisuutta, sosiaalisuutta ja älykkyyttä aliarvioidaan järjestelmällisesti, sanoo Kristo Muurimaa.

"Broilereita ei mielletä älykkäiksi ja sosiaalisiksi olennoiksi, koska näemme niitä ainoastaan ruokana lautasella"
Aliarvioimme helposti kanojen tarpeita ja kykyjä.
Suomessa tapetaan vuosittain lähes 80 000 000 broileria. Vaihtokuvan toiset puolet on kuvattu eläinsuojelukeskus Saparomäen tiloissa.

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi