Lahjoita

NAUTA­TILAN SALA­KUVAT JÄRKYT­TÄVÄT SÄKY­LÄSSÄ

""

KUINKA MONES POIKKEUS­TAPAUS 

EI OLE ENÄÄ POIKKEUS­TAPAUS?

Allekirjoita vetoomus!

Salaa otetut kuvat paljastavat pitkään jatkuneen kärsimyksen lihanautatilalla Säkylässä. Oikeutta eläimille -yhdistyksen julkaisemissa kuvissa näkyy nautoja, jotka kahlaavat polviin saakka ulottuvassa ulostekerroksessa. 

Useilla kuvissa näkyvillä eläimillä on jaloissa ja muualla turkissa paksut, kovettuneet lantapanssarit. Joillain eläimillä nahka oli vaurioitunut ja turkki märkä.

Nautojen tilat ovat erittäin likaiset. Vasikoiden alle on kerääntynyt lähes metrin korkea, märkä lantakerros. Tilan mullit on kytketty parsiin, jotka ovat märkiä ja likaisia. Kiinni kytketyillä eläimillä ei ole mahdollisuutta liikkua muutamaa askelta enempää. 

Tämä tila on jälleen yksi niin sanottu poikkeustapaus, joka on ollut tiedossa mutta johon ei ole puututtu tehokkaasti. Eläinsuojelu Suomessa on kriisissä: lainsäädäntö on heikkoa, valvonta ei toimi, oikeusjärjestelmä ei toimi ja poliitikkojen välinpitämättömyys lähettää täysin väärän signaalin eläintuottajille. Kuinka mones poikkeustapaus lakkaa olemasta poikkeustapaus?

Olemme tehneet poliisille tutkintapyynnön eläinten oloista navetassa. Laki eläinten hyvinvoinnista vaatii, että eläimillä on oltava “mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, leikkiin, lepoon, kehonhuoltoon, syömiseen, ravinnon etsintään ja ympäristön tutkimiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan.”

Samoin laki vaatii huolehtimaan eläinten puhtaudesta ja kieltää kärsimystä aiheuttavan jalostuksen.

Uusi laki oli eläinten kannalta suuri pettymys, mutta edes nämä lakiin kirjatut periaatteet eivät toteudu lainkaan käytännön eläintuotannossa. Niinpä tulemme tulevaisuudessakin näkemään näiden kuvien kaltaista kärsimystä eläintiloilla.

Allaolevasta kuvamateriaalista voit katsoa nautojen oloja tiloilla. Teksti jatkuu kuvakarusellin jälkeen.

Eläinsuojelun jatkuvat ongelmat on laitettava kuntoon

Eläinsuojelussa on vakavia ongelmia. Jatkuvasti esille tulevat kuvat eläinten kärsimyksestä turkistarhoilla, sikaloissa, navetoissa ja lemmikinomistajien kotona ovat vain jäävuoren huippu. Yhteiskunnalta puuttuu keinoja ja halua ratkaista ongelmia kokonaisvaltaisesti.

Vastikään voimaan tullut uusi laki eläinten hyvinvoinnista on pahasti epäonnistunut pyrkimyksessään parantaa eläinten oloja. 

Laki antaisi kuitenkin mahdollisuuden puuttua epäkohtiin paremmin kuin nyt käytännössä tehdään. Laki esimerkiksi vaatii, että eläimillä on oltava “mahdollisuus toteuttaa liikkumiseen, leikkiin, lepoon, kehonhuoltoon, syömiseen, ravinnon etsintään ja ympäristön tutkimiseen sekä sosiaalisiin suhteisiin liittyviä olennaisia käyttäytymistarpeitaan.”

Samoin laki vaatii huolehtimaan eläinten puhtaudesta ja kieltää kärsimystä aiheuttavan jalostuksen.

Nämä periaatteet eivät kuitenkaan toteudu lainkaan käytännön eläintuotannossa. Ongelmat näkyvät kaikilla tasoilla: 

  • Poliitikkojen välinpitämättömyys viestii siitä, että eläinten asiaa ei pidetä tärkeänä. 
  • Lain periaatteet vesitetään erilaisilla asetuksilla. 
  • Valvonnassa annetaan ohjeita ja kehotuksia, ja selkeästi lainvastaiset olot jäävät usein ilmoittamatta poliisille. 
  • Poliisilla taas ei ole kunnollista osaamista tai halua panostaa eläinsuojelurikosten tutkimiseen. 
  • Jos tapaukset päätyvät syyttäjälle, ei syyttäjälaitoksella välttämättä ole ymmärrystä eläinten kärsimyksestä. 
  • Lisäksi silloin harvoin kun rikoksista annetaan tuomiota, ovat rangaistukset asteikon alapäästä eikä eläintenpitokieltojen mahdollisuutta hyödynnetä.

Vaikka maitoa juodaan nykyään paljon vähemmän kuin ennen, Suomi on edelleen maidonkulutuksen kärkimaita. Jotta lehmästä saadaan maitoa, sen on saatava vasikka joka vuosi. Tämän sivun kuvien eläimet ovat maidontuotannon ylijäämää: sonneja, joille ei ole käyttöä maitotiloilla. Ne kasvatetaan ahtaissa ja likaisissa karsinoissa teuraspainoon ja tapetaan sitten tarpeettomina. 

Suuri osa Suomessa kulutettavasta naudanlihasta on peräisin maitotilojen vasikoista ja loppuun kulutetuista lehmistä. Maito ja naudanliha ovatkin tavallaan saman teollisuuden kaksi tuotetta. 

Katso lisää kuvia alta.