Eläinoikeusblogi
Eläinoikeusblogissa julkaistaan säännöllisesti kirjoituksia ajankohtaisista eläinoikeuskysymyksistä.
Pavel Tcherenkov on Viral Vegansin mediatuottaja, viestintävastaava sekä yksi Vegaaneista tykkään -podcastin juontajista. Mailis Kivekäs on sisällöntuottaja Viral Vegansilla.
Eläinsuojelulaki suojaa kaikkia — paitsi eläimiä
Elokuun alussa sosiaalisessa mediassa keskustelua herätti salakuvattu materiaali johtavalta suomalaiselta lihakanitilalta. Myös Helsingin Sanomat käsitteli aihetta kirjoituksessaan ”Rakas perheenjäsen vai pala paistia?”. Julkaistu videomateriaali on taltioitu laittomasti, mutta myös videolla näkyvät kanien olosuhteet vaikuttavat eläinrakkaan katsojan silmiin kauhistuttavilta. Videolla näkyy, että tilalla kanit elävät ahtaissa häkeissä tai aitauksissa jopa 17 kanin ryhmissä. Valtaosalla kaneista ei ole myöskään virikkeitä tai piilopaikkaa. Salliiko eläinsuojelulaki siis tällaiset tilat?
Vaikka salakuvaajien kuvaamalta videolta käy ilmi, että kanit elävät huonoissa olosuhteissa, laki on kuitenkin tilallisen puolella. Valvontaeläinlääkärin tekemän tarkastuksen mukaan mitään huolta herättävää tilalla ei näkynyt ja varsinaista eläinsuojelulain vastaista menettelyä ei havaittu. Tilan tarkastuksen toteuttanut valvontaeläinlääkäri kehui tilallisia toteamalla Helsingin Sanomien toimittajalle: “Koin, että nämä ihmiset olivat todella sitoutuneita siihen hommaan ja että eläinten hoitaminen hyvin oli heille sydämen asia”. Saman valvontaeläinlääkärin kirjoittamassa raportissa käy kuitenkin ilmi useita puutteita kuten häkkien virikkeettömyys, alhainen hygieniataso sekä eläinten sairaudet. Yksi kaneista oli jopa niin huonossa kunnossa, että hänet jouduttiin teurastamaan tarkastuksen aikana. Tämä kaikki pistääkin miettimään: Kuinka huonot olosuhteet tiloilla on oltava, jotta eläinten pitoon puututtaisiin lain nimissä?
Kanin syntyessä osaksi tuotantoa hänet nähdään yksilön sijaan tuotteena. Kaikki, mikä voisi mahdollisesti olla esteenä eläimen päätymiselle elintarvikkeeksi, on tilallisille taloudellisesti ongelmallista. Erilaiset lääkinnälliset toimenpiteet, kuten madotus, estävät kanin ruumiin käytön ruokana. Tämä johtaa lähes poikkeuksetta siihen, että eläimen terveysongelmat jäävät toissijaisiksi eläimestä saatavaan taloudelliseen hyötyyn verrattuna.
Salakuvaajat veivät tilalta 12 kania, joilta löydettiin matoja ja loistartunta. Kanit olivat salakuvaajien mukaan myös huonossa yleiskunnossa. Näistä terveysongelmista huolimatta löytöeläinkoteihin viedyt 10 kania jouduttiin lain mukaan palauttamaan tilalliselle. Ne kanit, joita ei löytöeläinkodeissa oltu lääkitty, päätyivät tilallisen teurastettavaksi. Sen sijaan elintarvikkeeksi kelpaamattomat, lääkityt yksilöt palautuivat tilalle siitoskäyttöön.
Yksi löytöeläinkodeista kommentoi asiaa näin: ”Eläin rinnastetaan Suomen laissa tavaraan muun omaisuuden tavoin, ja varastettu omaisuus tulee palauttaa alkuperäiselle omistajalle. Silloinkin, kun on aihetta epäillä eläinsuojelulakirikkomusta, yksilön omistusoikeus on valitettavasti usein vahvempi kuin eläinsuojelulaki. Tässä mielessä on todellakin syytä pohtia, onko eläinsuojelulaki riittävä eläimen suojelemiseen”.
Tilalle palautettujen kanien kurja kohtalo kuvaa hyvin sitä, että lain näkökulmasta eläimen taloudellinen arvo on yksilön hyvinvointia tärkeämpää. Kuten lain hyväksymänä porsitushäkeissä makaavat emakot, ilman kunnon kivunlievitystä kastroitavat porsaat ja elävältä kaasutettavat kukkotiput ja siat, nämä kanitkin joutuivat muunlajisia eläimiä sortavan ruoantuotannon hampaisiin.
Ketä varten eläinsuojelulaki on siis olemassa, jos se ei pysty suojelemaan eläimiä hyvinvoinnin laiminlyönniltä tai laajamittaiselta hyväksikäytöltä? Onko edes mahdollista suojella jotakuta, joka on synnytetty tapettavaksi? Eläinsuojelulaki on puutteellinen niin kauan kuin se sallii eläinten hyväksikäytön makunautinnon, vaatekappaleen tai kosmetiikan vuoksi. Eläimet eivät ole olemassa ihmisen tarpeiden tyydyttämistä varten, vaan he ovat yksilöitä kuten jokainen meistä ihmisistäkin.
Oikeutta eläimille, Viral Vegans ja Suomen eläinoikeusjuristit vaativat, että maa- ja metsätalousministeriö poistaa kanin tuotantoeläinten listalta. Voit tukea kampanjaa allekirjoittamalla vetoomuksen osoitteessa: kanivetoomus.fi
Kuva: We Animals