Lahjoita

 

Eläinoikeus­blogi

Eläinoikeusblogissa julkaistaan säännöllisesti kirjoituksia ajankohtaisista eläinoikeuskysymyksistä. 

Salla Tuomivaara hymyilee syksyisessä puistossa yllään tumma takki, auringonvalo osuu vaaleisiin hiuksiin.

Salla Tuomivaara. Kirjoittaja on Oikeutta eläimille -järjestön tammikuussa 2025 työnsä aloittanut toiminnanjohtaja. Hän on toiminut vapaaehtoisena eläinoikeus-, eläinsuojelu- ja ympäristöjärjestöissä 1990-luvulta lähtien ja ollut jo 1980-luvulla niiden innokas seuraaja. Ennen Oikeutta eläimille -järjestöön siirtymistä sosiologian eläinkäsityksistä väitellyt Tuomivaara työskenteli postdoc-tutkijana Turun yliopistossa Koneen Säätiön rahoituksella. Hän on toiminut myös Animalian ja Luontoliiton toiminnanjohtajana.

Paluu Oikeutta eläimille -järjestöön

Selailen pitkästä aikaa yhdessä Joni Purmosen kirjoittamaani kirjaa Ulos häkeistä! Silmiini osuu otsikko ”Mitä on Oikeutta eläimille -järjestön arki?”. Omia kirjoja ei julkaisemisen jälkeen tule yleensä luettua uudelleen, mutta nyt mietin, pitäisikö minun uskaltaa. Minähän olen juuri aloittanut kurkistuksen siihen, mitä on Oikeutta eläimille -järjestön arki tänään. Kirjoittamastani on kulunut aikaa 27 vuotta. Olen astunut sisään järjestöön, jonka jätin taakseni edellisellä vuosituhannella.

Aloitin työt Oikeutta eläimille -järjestön toiminnanjohtajana tammikuussa 2025. Ulos häkeistä! julkaistiin vuonna 1998. Olin käyttänyt edeltäneet kolme ja puoli vuotta hyvin tiiviisti järjestön parissa. Keväällä 1995 päädyin mukaan järjestön perustamiskokoukseen. Järjestöllä ei ollut vielä nimeä, mutta olin kuullut suunnitelmista, joissa kaavailtiin uutta räväkämpää, eläinten oikeuksiin keskittyvää ja kaduilla ihmisten parissa näkyvää järjestöä. Myöhemmin samana keväänä niin kutsutut kettutytöt vapauttivat useilta pohjanmaalaisilta kettutarhoilta kettuja ja eläinten oikeudet olivatkin yhtäkkiä puheenaihe aivan kaikkialla.

Valitettavasti noiden ensimmäisten vuosien ajan huomio kiinnittyi enemmän toiminnan tapoihin kuin sen kohteisiin. Ajatus eläinten oikeuksista ja esimerkiksi veganismi ilmiönä nousivat kuitenkin esiin pala palalta. Vuosien saatossa keskustelu eläinten kohtelusta ja oikeuksista syvenivät. Suuri murros tapahtui tuotantoeläintilojen ja turkistarhauksen laajamittaisen kuvaamisen myötä. Suomalaisten tuotantoeläinten elämän visuaalinen kohtaaminen muutti eläinten asemasta käytävää keskustelua ja nosti kiinnostuksen kasvipohjaiseen ruokaan uudelle tasolle.

Pieni mielenosoituskulkue talvisessa maisemassa, eturivissä Salla Tuomivaara kädessään kyltti, jossa lukee "jo 9 delfiiniä kuollut".

Mielenosoitus Särkänniemen delfinaariota vastaan vuodelta 1997. Salla Tuomivaara kuvassa etualalla kyltti kädessään. Kuva: Veli-Matti Parkkinen / Vapriikin kuva-arkisto, CC-By 4.0.

Nyt 30 vuotta Oikeutta eläimille -järjestön perustamisen jälkeen Vegaanihaaste saa yhden kuukauden aikana mukaansa lähes 30 000 osallistujaa. Kauppaketjut ja ravintolat ovat mukana houkuttelemassa ihmisiä ravitsemussuositustenkin kirittämään muutokseen. Kaukana ovat päivät, jolloin vegaanit matkustivat ruotsinlaivalla Tukholmaan saadakseen jäätelöä syödäkseen. EU käsittelee yli puolitoista miljoonaa nimeä kerännyttä kansalaisaloitetta sekä turkisten kasvatuksen että niiden myynnin kieltämiseksi EU-alueella. Oikeutta eläimille -järjestön edustaja vierailee Englannin parlamentissa maan keskustellessa turkisten myynnin kiellosta yli 20 vuotta turkistarhauskiellon voimaan astumisen jälkeen. Olen ylpeä tästä järjestöstä, vaikka olen viimeiset vuosikymmenet seurannut sen toimintaa pienen matkan päästä.

”Oikeutta eläimille on kuitenkin hyvin nuori järjestö ja se oppii kovaa vauhtia” kirjoitan Ulos häkeistä! -teoksen sivulla 167. Kaksikymmentäkahdeksan vuotta myöhemmin järjestön voi todeta oppineen todella paljon. Rinnalle on noussut myös uusia eläinten ja kasvissyönnin puolesta toimivia ryhmiä. Mutta Oikeutta eläimille on vaikuttavampi kuin koskaan. Ja tarkoitus on tehdä siitä vielä vahvempi eläinten puolesta puhuja. Yhteiskuntamme ei ole muuttanut eläinten kohtelua, vaikka tietomme niiden olemuksesta ja kyvyistä on kasvanut valtavasti. Yhä suurempi osa ihmisistä kuitenkin yrittää toimia toisin, koska etenkään tuotantoeläinten olosuhteet eivät vastaa ihmisten käsityksiä eläinten eettisestä kohtelusta. Yksin muutoksen aikaansaaminen on kuitenkin vaikeaa. Samankaltaisesti ajattelevien tuki ja seura ovat korvaamattomia. Yhdessä voimme muuttaa sen, mitä muille eläimille tällä hetkellä tehdään. Tule mukaan!

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi