Eläinoikeusblogi
Eläinoikeusblogissa julkaistaan säännöllisesti kirjoituksia ajankohtaisista eläinoikeuskysymyksistä.
Satu Saunio työskentelee Oikeutta eläimille -yhdistyksen Vegaanihaaste-kampanjassa, ja on ollut mukana haasteen suunnitteluryhmässä sen alkuajoista lähtien. Hän kirjoittaa kampanjan uutiskirjeet ja on vastuussa haasteen osallistujien Facebook-ryhmistä. Pitkäaikaisin suomenkielinen vegaaninen leivontablogi, Kamomillan konditoria, on myös hänen käsialaansa. Koulutukseltaan hän on hallintotieteiden maisteri.
10 vuotta Vegaanihaastetta – valtava määrä onnistumisen tunnetta ja oivalluksia
Kipinä Vegaanihaasteelle syttyi yli kymmenen vuotta sitten erään Oikeutta eläimille -yhdistyksen aktiivin mielessä. Monella ihmisellä oli halu ryhtyä kasvissyöjäksi, mutta reseptejä ja tietoa oli saatavilla vähän ja sekin ripoteltuna sinne tänne pitkin nettiä, keittokirjoja ja eläinjärjestöjen lentolehtisiä. Vegaanihaasteesta tulisi kätevä, helposti lähestyttävä paketti, jonka avulla kasvissyönnin kokeileminen tehtäisiin mahdollisimman yksinkertaiseksi.
Koska Oikeutta eläimille oli siihen saakka tehnyt pääasiassa hyvin toisenlaista kampanjointia, piti hänen ensin vähän vakuutella muita aktiiveja tällaisen aivan uudenlaisen kampanjan tarpeellisuudesta. Onneksi vakuutteli, sillä nyt yli vuosikymmentä myöhemmin Vegaanihaaste on kasvanut valtavaksi brändiksi, ja siihen on vuosien aikana virallisesti ilmoittautunut jo yli 150 000 ihmistä.
Vielä kymmenen vuotta sitten oli tavallista ajatella, että vegaaninen ruoka kuuluu ainoastaan vegaanien ruokapöytiin. Vegebuumi ja sen ohella Vegaanihaaste ovat muuttaneet tämän käsityksen. Vegaanihaaste on luonut täysin uuden tavan olla vege ja kokeilla vegaaniruokavaliota. Nyt yhä useampi kokkailee kasvisruokaa ainakin silloin tällöin, ja aiemmin "vain vegaaneille" suunnitellut tuotteet ovat löytäneet tiensä myös sekasyöjien lautasille ja kahvikuppeihin.
Vegaanihaaste kasvaa
Vegaanihaaste järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013 – huomattavasti pienimuotoisempana kuin nykyisin. Ensimmäisenä vuonna Vegaanihaaste oli tammikuun ajan kestävä Facebook-tapahtuma. Vegaanihaasteella oli tuolloin yksinkertainen blogi, jossa oli 31 päivän reseptiä.
Tammikuussa vuonna 2014 Vegaanihaaste alkoi laajentua. Osallistujat saivat ensimmäistä kertaa päivittäisen uutiskirjeen sähköpostiinsa. Kirjeissä oli reseptejä sekä tietoa vegaanisista tuotteista ja syistä ryhtyä kasvissyöjäksi. Osallistujia oli 700, mikä oli sikäli ihan riittävästi, että kaikkien ilmoittautuneiden sähköpostiosoitteet lisättiin käsin sähköpostilistalle. Nykyisin tietokoneet hoitavat tämän homman automaattisesti.
Myös tuutorit tulivat kuvioihin. Osallistujat saivat halutessaan valita itselleen avuksi ikioman tuutorin, jolta sai kysellä vinkkejä sähköpostitse. Tuutorit ovat satapäinen vapaaehtoisten joukko, jolla on omakohtaista kokemusta vegaaniruokavaliosta ja halu auttaa kasvissyönnistä kiinnostuneita. Tuutoreilta on hyvä kysellä neuvoja vähän erikoisempiin tilanteisiin, joita ei uutiskirjessä ehditä käydä tarkasti läpi. Esimerkiksi allergikot, urheilijat, herkkävatsaiset ja pienten lasten vanhemmat ovat saaneet paljon apua tuutoreilta.
Vegaanihaaste on vuosi vuodelta laajentunut, ja mukaan on tullut uusia elementtejä. Ensimmäisinä vuosina ruokakaupasta striimatut livekauppakierrokset kuvattiin sen ajan tyyliin sumeakuvaisilla kännykkäkameroilla ilman mikrofoneja, mutta nykyisin kuvaaminen on annettu ammattilaisten käsiin. Pandemia-aika on tuonut mukanaan webinaarit, jotka ovat mahdollistaneet osallistumisen asiantuntijoiden pitämille luennoille entistä suuremmalle joukolle.
Vuosi toisensa jälkeen Vegaanihaasteen osallistujamäärät ovat kasvaneet. Mukaan voi ilmoittautua vuoden ympäri, mutta tammikuussa osallistujia on aina eniten. Vuoden 2022 tammikuussa ilmoittautuneita oli yli 25 000, ja osallistujien Facebook-ryhmässäkin jäseniä oli yli 10 000.
Vegaanihaaste on aina ollut osallistujille täysin ilmainen, ja tämä on periaate myös jatkossa. Vegaanihaasteen tavoitteena on, että kuka vain voi osallistua riippumatta omasta taloudellisesta tilanteesta.
Mitä tapahtuu, kun osallistuu Vegaanihaasteeseen?
Vegaanihaasteen osallistujilta pyydetään aina palautetta kuukauden päätteeksi. Palautteissa toistuvat vuodesta toiseen kiitokset kannustavasta ja sallivasta ilmapiiristä, kattavista tietopaketeista ja hyvistä resepteistä.
Vegaanihaasteen osallistujat ovat kertoneet oppineensa tekemään hyvää kasvisruokaa ja löytäneensä kateissa olleen ruoanlaiton ilon, ymmärtäneet ruoantuotannon ja planeetan hyvinvoinnin yhteyden sekä eläintuotannon merkityksen eläinyksilöiden näkökulmasta.
Vegaanihaasteen kaikki reseptit ja tuotevinkit ovat aina täysin kasviperäisiä, mutta osallistujat voivat itse päättää, millä tavalla Vegaanihaasteen toteuttavat. Vegaanihaaste kannustaa etenemään omassa tahdissa ja omaan elämäntilanteeseen sopivalla tavalla.
Vastanneista huomattava osa kertoo syövänsä lähinnä vegaaniruokaa Vegaanihaasteen ajan, vaikka osallistuminen ei siihen velvoitakaan. Suurin osa ilmoittaa jatkavansa myös Vegaanihaaste-kuukauden jälkeen joko vegaaneina tai vähentävänsä eläinperäisen ruoan osuutta aiemmasta. Vegaanihaaste vaikuttaisikin antavan niitä ratkaisuja, joita osallistujat lähtevät siitä etsimään.
Mitä seuraavaksi?
Kymmenen vuotta sitten ei vielä osattu aavistaa, miltä Vegaanihaaste näyttää nyt. Vauhti on ollut huimaa, eikä se ole hiipumassa. Vegaanihaaste on näkynyt kaduilla, mainostauluissa, somessa ja mediassa. Vegaanihaasteesta on tullut yleiskieleen kiinni kasvanut sana, johon on viitattu jopa kansainvälisen suuryrityksen mainonnassa.
Vuonna 2023 Vegaanihaaste ottaa taas yhden askeleen eteenpäin, kun uutiskirjeiden uudet päivän reseptit julkistetaan. Ensimmäistä kertaa Vegaanihaasteella on käytössään vartavasten Vegaanihaasteelle suunnitellut ikiomat reseptit. Pääset niihin käsiksi ensimmäisten joukossa ottamalla vastaan Vegaanihaasteen!
Vegaanihaasteeseen voi ilmoittautua osoitteessa vegaanihaaste.fi.
Seuraa Vegaanihaastetta myös sosiaalisessa mediassa: Facebook, Instagram, Twitter, Youtube ja Tiktok.