Lahjoita

Huom - artikkeli on vanha ja lausunnon aikaraja on jo mennyt

Vielä ehdit tehdä lausunnon uudesta eläinlaista!

Maa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja uudesta eläinlaista. Lausunnon voi antaa kuka tahansa ja sen voi lähettää vielä perjantaihin mennessä.

AUTA MEITÄ AUTTAMAAN

Voit tulla mukaan puolustamaan eläimiä ryhtymällä lahjoittajaksi. Pienikin summa auttaa!

Olen mukana!

Maa- ja metsätalousministeriö on pyytänyt lausuntoja uudesta eläinlaista. Lausunnot pyydetään toimittamaan viimeistään 14.1.2022 ensisijaisesti sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo@mmm.fi. 

Lausuntoja on pyydetty erityisesti muistiosta, joka listaa erot edellisen hallituksen rauenneeseen lakiehdotukseen. Muistion voi lukea täältä. Lakiehdotuksen koko teksti on täällä ja lausuntopyyntö täällä.

Lausunnon voi antaa kuka tahansa, ja siinä voi puuttua haluamiinsa asioihin. 

Lakiehdotus on surkea. Sen tavoitteena on ilmiselvästi pikemminkin suojata maatalousyritysten oikeutta käyttää eläimiä haluamallaan tavalla tehotuotannossa kuin suojella eläimiä. On siis tärkeää pyrkiä vastustamaan ehdotusta sen kaikissa vaiheissa. 

Oikeutta eläimille -yhdistyksen näkemyksen mukaan tärkeimpiä asioita ehdotuksessa ovat:

  • Kalojen teurastus teollisessa kalastuksessa. Kaloja ei saa jättää kitumaan hengiltä. Tämä koskee aivan valtavaa eläinmäärää, joten asia on tärkeä.
  • Broilerien kasvatusolot ovat tehdasmaiset. Linnuille tulee taata mahdollisuus toteuttaa lajityypillisia tarpeitaan. Kasvatustiheyttä on pienennettävä, linnuille on tarjottava virikkeitä ja nopeasti kasvavien rotujen käyttö kiellettävä.
  • Kalakasvattamoiden olot ovat myös surkeat, eikä laki ole tuomassa parannuksia.
  • Turkistarhaus tulisi kieltää.
  • Eläinten häkkikasvatus tulee lopettaa. Tämä koskee kanoja, sikoja, nautoja ja turkiseläimiä.
  • Sikojen kasvatusoloihin tulee saada parannuksia. Emakoiden porsitus- ja tiineytyshäkit on kiellettävä ja lihasikojen oloja on parannettava.
  • Eläinten sosiaalisten suhteiden ja käyttäytymistarpeiden huomioimisen tulee olla mukana kaikessa säätelyssä. Jos eläin on kytketty kiinni tai elää liian ahtaasti, ei sen ole mahdollista käyttäytyä lajilleen tyypillisellä tavalla. Parsinavetat tulee kieltää. Sosiaalisten eläinlajien yksittäiskasvatus tulee lopettaa.

Lakiehdotus sisältää pahoja sisäisiä ristiriitoja. Lain alussa mainitut periaatteet ja tarkoitus vesittyvät lähes täysin, eikä laki toteuta tarkoitustaan kaikkien eläinten suojelusta. Lajityypillisen käyttäytymisen mahdollisuuden tulee toteutua kaikessa eläintenpidossa. Liikkumisen rajoittaminen tai liian suuri kasvatustiheys sekä virikkeettömyys tekevät tämän mahdottomaksi lähes kaikissa eläintuotannon muodoissa.

Animalia kerää eläinten ystävien jättämät lausunnot  yhteen ja julkaisee niitä sivustollaan. Lähetä lausuntosi siis myös osoitteeseen laura.uotila@animalia.fi.

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi