Työntekijän kuvaama video paljastaa hanhenmaksafarmin järkyttävät olot

Ti, 12 Maa 2019 - 20:03

Hanhenmaksatilan työntekijän salaa kuvaama video näyttää, millaisia kärsimyksiä hanhet joutuvat kokemaan. Video on kuvattu vaatteiden alle piilotetulla kameralla hanhenmaksatilalla Ukrainassa. Videon kuvannut työntekijä halusi paljastaa maailmalle, miten lintuja kohdellaan hanhenmaksantuotannossa.

Allekirjoita vetoomus hanhien puolesta täällä.

Video näyttää, miten lintuja heitellään väkivaltaisesti rekan lavalta häkkeihin ja miten niitä pakkosyötetään tunkemalla öljytty ruokintaputki lintujen kurkkuun. Pakkoruokinnassa vammautuneet linnut jätetään kärsimään. Kuolleita lintuja on tilalla kasoittain.

Lintujen pakkosyöttöä pidetään niin julmana, että se on kielletty Suomessa. Hanhenmaksatuotteita kuitenkin myydään esimerkiksi Stockmannin Food marketissa. Sitä käytetään myös useissa ravintoloissa.

– Vetoamme kauppoihin ja ravintoiloihin, että ne jättäisivät valikoimistaan pois eläinten tehotuotannon äärimmäisyydet. Eläinten kasvatus ahtaissa häkeissä, pakkosyöttäminen, jatkuvasti kytkettynä pitäminen ja kirurgiset toimenpiteet ilman kivunlievitystä on joutavat historiaan, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Pakkosyöttö on yleinen tapa hanhenmaksatiloilla Ranskassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Ukrainassa. Moninkertaisten ruoka-annosten syöttäminen saa linnut kasvamaan kymmenkertaiseen kokoon ja sairastumaan maksasairauteen. Teurastuksen jälkeen hanhien ja ankkojen rasvoittuneet maksat myydään nimellä foie gras, suomeksi rasvamaksa.

Hanhia häkeissä