Lahjoita

Turkistarhat ovat valtava tautiriski

Hollannissa 570 000 minkkiä on tapettu ennenaikaisesti turkistarhoille levinneen koronaviruksen vuoksi. Testit ovat osoittaneet, että tauti on tarttunut minkeistä edelleen tarhojen työntekijöihin ja tarha-alueella oleskeleviin villiintyneisiin kissoihin.

Uuden koronaviruksen tiedetään voivan tarttua ihmisistä esimerkiksi kissoihin, koirii ja tiikereihin. Hollannin minkkitarhatapaukset ovat kuitenkin ainoita, joissa taudin tiedetään tarttuneen takaisin ihmisiin.

Jo huhtikuussa saksalainen koronavirusasiantuntija Christian Drosten arvioi The Guardianille, että pandemian todellinen alkulähde voisi olla supikoiratarha pikemminkin kuin ruokatori.

The Science -lehden mukaan minkkitarhojen koronavirustartunnat antavat mahdollisuuden tutkia sitä, miten virus muuntautuu, kun se etenee suuren, tiheän populaation läpi. Tarhojen ahtaissa, intensiivisissä oloissa virus on levinnyt hyvin nopeasti.

Minkkitarhoilla mahdollisen taudin on helppo siirtyä eteenpäin, kun alkuperäinen isäntäeläin on kuollut. Myös käytöshäiriöt ovat yleisiä tarhoilla – kuvan minkki on joutunut elävältä syödyksi.

Normaalioloissa sellaiset viruksen muodot, jotka muuntautuvat hyvin tappaviksi, eivät pääse etenemään sen jälkeen, kun isäntäeläin tai -ihminen on kuollut. Minkkitarhoilla näin ei käy, koska isännän kuoltua viruksen on helppo siirtyä viereisen häkin eläimiin.

Lintuinfluenssan on aiemmin todettu käyttäytyneen samalla tavalla, kun se on levinnyt villeistä linnuista siipikarjatiloille. Vuonna 1997 levinnyt H5N1-lintuinfluenssa voimistui siipikarjatiloilla, ja tappoi lopulta yli 60 % tartuttamistaan ihmisistä. Kaikeksi onneksi virus ei kuitenkaan oppinut leviämään tehokkaasti ihmispopulaatiossa.

– Kun linnut elävät nokka nokkaa vasten jalkapallokentän kokoisissa halleissa ja stressi heikentää niin immuunijärjestelmiää, ammoniakki polttaa niiden keuhkoja eivätkä ne saa raitista ilmaa tai näe auringonvaloa, syntyy täydellinen ympäristö tautien leviämiselle, sanoi Bird Flu -kirjan kirjoittaja Michael Greger The Voxille

"Kun linnut elävät nokka nokkaa vasten jalkapallokentän kokoisissa halleissa ja stressi heikentää niin immuunijärjestelmiää, syntyy täydellinen ympäristö tautien leviämiselle". Kuvassa broileritila Satakunnassa.

Toistaiseksi pahimmat uhkakuvat koronaviruksen voimistumisesta minkkitarhoilla eivät ole toteutuneet. Tehdasmaisia tehotuotantotiloja on kuitenkin kutsuttu “tikittäviksi aikapommeiksi”. 

Virusasiantuntija Peter Daszak varoitti The Telegraph -lehdessä, että nykyistä koronaviruspandemiaa vastaavia pandemioita tulee lisää, ja yksi niiden todennäköinen lähde ovat juuri turkistarhat.

Kun kohtelemme eläimiä näin äärimmäisellä tavalla kaltoin, asetamme samalla oman terveytemme suureen vaaraan. Meidän terveytemme on riippuvainen luonnon ja eläinten terveydestä.


Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
PL 362
00131 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi