Lahjoita

Tanskalainen broilerijätti Danpo luopuu "turbokanoista"

Tanskan suurin broileria tuottava yritys, Danpo, on ilmoittanut luopuvansa kiistanalaisesta Ross 308 broilerirodusta. Yritys vaihtaa nopeasti kasvavat “turbokanat” hitaasti kasvavaan rotuun vuoden 2021 loppuun mennessä. Näin ollen Danposta tulee Pohjois-Euroopan suurin hitaasti kasvavan broilerin tuottaja. Tanskalainen Danpo kuuluu samaan Scandi Standard -konserniin Suomessa toimivan Naapurin Maalaiskanan kanssa.

Suomessa ei ole vielä nähty vastaavaa kehitystä.

“Suomi on eläinten hyvinvoinnin takapajula verrattuna erityisesti Länsi-Eurooppaan. Suomessa on nähtävästi valittu ääriteollinen linja,” kertoo Juhis Ranta Oikeutta eläimille -järjestöstä.

Ranta vastaa järjestön kananmuniin ja broilereihin liittyvästä yrityskampanjoinnista.

“Myös häkkikananmunien käytön lopettamislinjaukset tulivat Suomeen jonkin verran jälkijunassa. Uskon, että kuluttajat ja yritykset arvostaisivat broilereiden hyvinvointia myös täällä,” Ranta arvioi.

Hyvin yleisesti käytetty Ross 308 on yksi nopeimmin kasvavista broileriroduista, joka markkinoilla on. Suomessakin se on selkeästi yleisimmin käytössä oleva rotu. Liian nopeasta kasvusta aiheutuu merkittäviä hyvinvointihaittoja linnulle, kuten kävelyvaikeuksia, sisäelinten vajaatoimintaa ja heikkoa luustoa. Ross 308 saavuttaa teuraspainon noin 35 päivässä. Hitaasti kasvavalla aikaa kuluu noin kaksi viikkoa kauemmin, rodusta riippuen, mikä antaa linnun luustolle ja sisäelimille mahdollisuuden pysyä paremmin kasvun mukana. Ruokinnalla voidaan myös vaikuttaa kasvuun, mutta nopeasti kasvavaksi jalostettu lintu syö mielellään paljon, jolloin energiaköyhä tai vähäinen ravinto aiheuttaa linnulle jatkuvaa nälkää.

Danpo aikoo korvata “turbokanat” Ranger Gold rotuisilla linnuilla, joilla on todettu selvästi paremmat terveys- ja hyvinvointitulokset. Yrityksen vuosituotanto on noin 50 miljoonaa kanaa. Päätös voi vaikuttaa laajasti, sillä yritys pystyy viemään tuotteitaan laajasti eri maihin Euroopassa. Myös monet muut yritykset ovat linjanneet luopuvansa nopeakasvuisesta broilerista. Esimerkiksi Lidl, Espresso House ja Scandic Hotellit ovat tehneet vastaavan linjauksen Tanskassa.

“On rohkaisevaa, että tällaisia päätöksiä syntyy näinkin lähellä kuin Tanskassa. Suomessakin yritykset voivat tehdä vastuullisuuslinjauksen. Heidän ei ole pakko hyväksyä valikoimiinsa sairaiksi jalostettujen lintujen lihaa,” sanoo Ranta.

“Kumpi on tärkeämpää: kotimaisuus vai eläimen hyvinvointi? Jos yritykset vaativat toimittajiltaan parempaa hyvinvointilaatua, niin ennemmin tai myöhemmin he sitä myös saavat,” jatkaa Ranta.

Osana Open Wing Alliance (OWA) -verkostoa, joka yhdistää maailman johtavia eläinoikeusjärjestöjä, Oikeutta eläimille on sitoutunut parantamaan kanojen hyvinvointia. OWA pyrkii tekemään Eurooppalaisesta kanasitoumuksesta (ECC) uuden broilerikanojen hyvinvointia koskevan normin, samoin kuin häkittömyydestä on tulossat munatuotteiden normi. ECC:n kaksi tärkeintä osaa ovat kanojen hyvinvoinnin parantaminen, hitaammin kasvavien rotujen käyttö ja riittävä liikkumatila linnuille.

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
PL 362
00131 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi