Taas uusi pääsiäinen häkkikanaloissa

Pe, 30 Maa 2018 - 09:03

PÄÄSIÄISEN aikaan Suomessa kananmunien myynti näkee jälleen pienen kasvun. Perinteisesti keväinen juhlapyhä on kananmunien sesonkiaikaa, mikä näkyy sekä koristeissa että ei-vegaanisessa ruokapöydässä. Vaikka pääsiäismunat symboloivat uuden alkua ja pyhyyttä, niiden tuotanto on kaukana romanttisista mielikuvista. Tänäkin pääsiäisenä kananmunat kaupan hyllyillä ja ravintoloiden ruoka-annoksissa ovat yleensä häkkikanaloissa tuotettuja.

Häkkikanaloissa kanoilla on elintilaa vain A4-arkin verran. Eläinten yksilölliseen hoitoon ei edes pyritä, ja kuolleet kanat jätetään usein häkkeihin. Tämä tuotantomuoto muodostaa edelleen suurimman osuuden Suomen kananmunatuotannosta. Toisaalta muutosta on hitaasti nähtävissä. Kymmenessä vuodessa häkkikanaloiden osuus Suomen tuotannosta on vähentynyt 79 %:sta noin 60 %:in. Tämä on suoraa seurausta kuluttajakäyttäytymisestä. Vaikka kananmunia markkinoidaan ajoittain epäselvästi – esimerkiksi häkkikananmunia kutsutaan virikekananmuniksi – kuluttajien tietoisuus eri tuotantomuodoista on silti kasvussa.

Naapurimaissa, kuten Tanskassa ja Ruotsissa, kuluttajien valinnat ovat johtaneet siihen, että yritykset ovat laajasti luopuneet häkkikanaloissa tuotettujen kananmunien myynnistä ja käytöstä. Tämä vaikutus ei ole kuitenkaan ollut seurausta kuluttajien ostopäätöksistä, vaan pikemminkin kuluttajien vaikuttamisesta yritysten hankintapäätöksiin. Ostopäätöksillä vaikuttaminen on hidasta ja epäselvää – erityisesti, kun kuluttajalle usein ei edes kerrota mitä kananmunaa tuotteen valmistuksessa on käytetty . Sen lisäksi, kuten naapurimaissa on nähty, suurin osa kuluttajista ei usko, että vastuuttomien tuotteiden kuuluisi edes olla vaihtoehto.

Keskeisessä roolissa ovat yritykset ja heidän hankintapäätöksensä. Yrityksillä on vastuu tehdä eläinten hyvinvointia parantavia ratkaisuja ja samalla ottaa huomioon vähävaraiset asiakkaat. Tästä on näyttöä esimerkiksi vuonna 2015 kun Lidl ilmoitti poistavansa häkkikanalassa tuotetut kananmunat myynnistä. Samaan aikaan halpatuotteista tunnettu ketju laski Tanskassa lattiakanalassa tuotettujen kananmunien hinnat hyllyistä poistettujen häkkikananmunien tasolle.

Päätöstä liiketoiminnan kehittämisestä vastuullisemmaksi ei voida sysätä kuluttajalle. Vaikka häkkikanaloissa tuotetut kananmunat ovat vain yksi esimerkki kärsimystä aiheuttavasta eläintuotannosta, niistä luopuminen on hyvä alku. Jää nähtäväksi, ovatko vuoden 2019 pääsiäismunanetsinnät häkittömiä.

Voit myös tutustua parhaisiin vegaaniherkkuihin ja resepteihin: https://vegaanihaaste.fi/parhaat-vegaaniherkut-ja-reseptit-paasiaiseen