Lahjoita

Teurastamossa kuvatut salavideot järkyttävät Ruotsissa

Djurrättsalliansen-järjestön videot näyttävät raakaa väkivaltaa ja välinpitämättömyyttä eläimiä kohtaan.

 

Sikoja tallotaan kasvoihin, lyödään ketjulla, hakataan kepillä ja pahoinpidellään sähköpiiskalla.

Ruotsalaisen Djurrättsalliansen-järjestön salakuvattu video paljastaa, mitä teurastamossa tapahtuu, kun henkilökunta ei tiedä, että joku katselee. Joulukuussa kuvatuilla videolla näkyy myös miten luomusertifioija vierailee teurastamolla. Vierailu saa teurastamon henkilökunnan muuttamaan rutiinejaan.

Videot esitettiin eilen ja tänään TV4-kanavan uutisissa Ruotsissa.

Djurrättsalliansen pitää tärkeänä ja välttämättömänä, että eläinten kohtaloista kerrotaan. 

– Elintarviketeollisuus ja teurastamot eivät itse näytä, miten eläinten tappaminen tapahtuu. Ei ole mahdollista tutkia sitä, miten eläimiä kohdellaan silloin, kun teurastajat luulevat ettei kukaan näe. Siksi olemme päättäneet asentaa tiloihin piilokameroita. Se on ainut tapa näyttää se väkivalta, jota eläimet joutuvat kohtaamaan, sanoo Malin Gustafsson Djurrättsalliansenista.

Rögla Slakteriet – teurastamo, jossa video on kuvattu – on saanut tuomion eläinsuojelurikoksista jo vuonna 2016. Tuolloin todettiin, että tainnutuksen ja eläimen kaulan viiltämisen välillä kesti liian kauan. Suosituksen mukaan verenlaskun tulisi tapahtua 20 sekunnin sisällä tainnutuksesta, muuten eläin voi palata tajuihinsa. Lääninhallitus totesi vuonna 2016, että tainnutuksen ja kaulan viiltämisen välillä kesti noin 60 sekuntia, mikä aiheutti eläimille vakavaa kärsimystä. Lääninhallitus määräsi teurastamon suljettavaksi. Uusia tarkastuksia ei ole Djurrättsalliansenin mukaan tehty sen jälkeen, kun teurastamo aloitti toimintansa uudelleen.

Oikeutta eläimille -yhdistyksen muutama vuosi sitten julkaisema, HKScanin Paimion (myös luomusertifioidussa) teurastamossa kuvattu video nosti Suomessa kohun samasta asiasta. Videolla tainnutettiin päivän aikana 106 nautaa, ja tainnutuksen ja viillon välillä kesti keskimäärin 95 sekuntia. Useat eläimet palasivat tajuihinsa ja yrittivät nousta ylös ennen verenlaskua. 

Suomessa asiasta ei seurannut oikeustoimia Paimion teurastamoa kohtaan. Videon kuvaamisessa avustanut aktivisti sen sijaan sai sakkotuomion.

Ruotsissa Djurrättsalliansenin videomateriaali osoittaa, että teurastamossa jatkuvat samat ongelmat huomattavasti vakavampina. Tainnutuksesta ja verenlaskusta on vastuussa sama henkilö, mikä on EU-säädösten vastaista. Eläinten tajunnan tilaa ei tarkasteta. Teurastaja palaa useaan otteeseen tainnuttamaan eläimen uudelleen kesken verenlaskun.

– Video on todiste rikkomuksista, mutta myös siitä, mitä eläinten teurastaminen väistämättä on. Videolla järkyttävää ei ole niinkään eläinsuojelurikokset, vaan se brutaalius ja väkivalta, mikä on väistämätöntä kun tapamme eläimiä, sanoo Malin Gustafsson Djurrättsalliansenista.

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
Vilhonvuorenkatu 7-9 C th 4
00500 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi