S-ryhmä tekee hyvän teon, mutta...

Ma, 03 Kes 2019 - 11:06

 

Aivan aluksi haluan kiittää. S-ryhmä luopuu häkkikananmunista vuoden 2026 loppuun mennessä. Siis aivan kaikista häkkikananmunistaan Suomessa, myös ainesosista omissa brändituotteissaan. Näin laajalla linjauksella he astuvat päivittäistavarakauppojen etulinjaan. Keskon linjauksessa häkkikananmunien myynti loppuu vuoden 2025 loppuun mennessä, mutta tämä koskee vain kokonaisia kuorimunia. Pirkka ja K-menutuotteiden ainesosissa on edelleen häkissä tuotettua kananmunaa. S-ryhmä siis on kunnianhimoisempi linjauksessaan. Hyvä S!

Linjaukseen sisältyy kuitenkin pari muttaa.

Ensinnäkin Viro ja Venäjä. Viime viikolla julkaistu linjaus koskee ainoastaan Suomea. Me haluamme, että kotimaisten yritystemme vastuullisuustyö koskee kaikkea heidän toimintaansa. Tämä on välttämätöntä, mikäli yritystä haluaa pitää luotettavana ja suoraselkäisenä. Haluamme edistää eläinten oikeuksia kaikkialla maailmassa.

Virossa esimerkiksi Rimi ja Maxima ovat suuria päivittäistavarakauppaketjuja. Molemmat ovat sitoutuneet häkkikananmunista luopumiseksi vuoteen 2025 mennessä. S-ryhmä on siis Viron päivittäistavarakauppojen keskuudessa vähemmistössä. Tähän saadaan toivottavasti muutos pian.

Virolaiset kativistit osoitavat mieltään Prismaa vastaan.

Venäjä taas on aidosti haasteellinen. Venäjällä eläinten hyvinvointia ei koeta samalla tavalla arvostettavaksi asiaksi kuin Suomessa ja muualla Euroopassa. Venäjällä tärkeäksi katsotaan terveydelliset argumentit ja eläinten hyvinvointi ei ole välttämättä edes toissijaista. Kansalaistoiminta on Venäjällä myös haastavaa lainsäädännön vuoksi. Haluamme silti parantaa eläinten hyvinvointia myös Venäjällä. Yritysten ei tulisi katsoa Venäjän toimintojaan läpi sormien. Niiden vastuullisuustyön tulisi koskea täysimääräisenä myös siellä tapahtuvaa toimintaa.

Mikäli S-ryhmä ja muut yritykset aidosti välittävät eläimistä, laajentavat ne eläinten hyvinvointia koskevat linjauksensa koskemaan myös Venäjän toimintojaan. Tämä saattaa olla ainoa tapa saada muutos eläinten oloihin myös itärajan toisella puolella.

Toiseksi siirtymäaika on asetettu vuoden 2026 loppuun. 7 vuotta on yllättävän pitkä aika. Toki ymmärrämme, että yritykset haluavat tehdä sellaisen linjauksen, jonka he pystyvät toteuttamaan ja suuri laiva kääntyy hitaasti. Melkein kaikki muut yritykset saavat vuoteen 2025 mennessä omat sitoumuksensa täytettyä. Haastamme ja kannustamme S-ryhmää edelleen aikaistamaan siirtymäaikaansa.

S-ryhmän päätös on hyvä kanan askel eteenpäin. Parhaimmillaan se raivaa tilaa myös muille yrityksille osoittaa myötätuntoa eläimille. Seuraavaksi S-ryhmän tulee hoitaa myös ulkomaiden toimintonsa kuntoon.

Juhis Ranta
Yrityskampanjoitsija
Oikeutta eläimille