Miksi kanojen pitäisi kiinnostaa meitä?

Pe, 02 Mar 2018 - 16:11

Eläintehtaat -teoksen tekijä Kristo Muurimaa kertoo miksi kanojen puolesta pitäisi toimia.

“Kanat ovat pitkään olleet ylenkatsottu eläinryhmä. Kanojen osuus ihmisten ylläpitämässä tuotannossa on muihin eläinryhmiin verrattuna suurin. Myös kanojen olosuhteet eläintuotannossa ovat tehdasmaisimmat”, kertoo Kristo Muurimaa, Oikeutta eläimille -järjestön tiedottaja ja Eläintehtaat-teoksen kirjoittaja.

Muurimaa uskoo, että ihmisten on vaikea samaistua kanoihin, koska ne ovat niin erilaisia kuin ihmiset. Ihmisten on vaikea hahmottaa, että kanat ovat älykkäitä ja kykenevät esimerkiksi oppimaan temppuja nopeammin kuin koirat.

“Kanat voivat oppia oman ja omistajansa nimen. ne pystyvät kokemaan negatiivisia ja positiivisia tunteita. Toisaalta, vaikka kanoilla ei olisikaan näitä kykyjä ja vaikka niiden tapa elää tässä maailmassa on erilainen kuin meidän ihmisten, meidän täytyy silti ymmärtää, että ne ovat itseisarvoisia olentoja siinä missä muutkin eläimet”, kertoo Muurimaa.

Suomessa kanoja elää tuotannossa miljoonia. Noin 60 prosenttia elää ahtaissa häkeissä häkkikanaloissa. Loput elävät luomukanaloissa ja lattiakanaloissa, jotka ovat erilaisia mutta myös haasteellisia kasvuympäristöjä.

“Häkkikanaloissa näiden lintujen on mahdotonta toteuttaa juuri mitään niiden luontaisista käyttäytymismalleista tai elää elämisen arvoista linnunelämää”, toteaa Muurimaa.

Kristo Muurimaa
Kristo Muurimaa on dokumentoinut eläinten oloja tuotantotiloilla yli kymmenen vuotta.

Muurimaan mukaan kanatuotannossa näkyy selkeimmin tehotuotannon näkemys eläimistä. Eläimiä hallinnoidaan modernin teknologian avulla, eikä niitä kohdella yksilöllisesti.

“Tiput kuoriutuvat hautamoissa ja ne kasvatetaan tipuloissa. Tämän jälkeen kanat viedään häkkeihin, joissa ne elävät kontrolloiduissa oloissa siihen asti, että muniminen lakkaa ja kanat jauhetaan turkiseläinten rehuksi”, kertoo Muurimaa.

Itse elämä häkkikanaloissa on hankalaa: olosuhteet ovat ahtaat, kanat ovat usein huonossa kunnossa ja kuolleet kanat saatetaan jätetään häkkeihin pitkiksi ajoiksi.

“Ainut virike karuissa olosuhteissa on muoviverho ja surkea muovimaton palanen”, kertoo Muurimaa.

Kuluttajien ovat saaneet viime vuosina paljon lisää tietoa häkkikanaloiden vaikutuksista kanojen hyvinvointiin. Monet kansainväliset suuryritykset kuten Nestlé, McDonalds ja Unilever ovat sitoutuneet luopumaan häkkimunien käytöstä ja myynnistä. Nämä sitoumukset ovat pitkälti olleet seurausta kansalaisten vaatimuksesta vastuullisemmasta yritystoiminnasta. Myös Suomessa Kesko, Lidl ja Stockmann Herkku ovat jo luopuneet tai sitoutuneet luopumaan häkkimunien myynnistä.

“Yrityksien päätöksillä luopua häkkimunien käytöstä ja myynnistä on suuri merkitys. Tavallisella kuluttajalla ei ole oman elämänsä keskellä samanlaisia mahdollisuuksia hankkia tietoa erilaisista tuotantomuodoista tai tehdä valistuneita ostopäätöksiä esimerkiksi taloudellisista syistä. Kun yritys sitoutuu luopumaan häkkimunien myynnistä tai käytöstä, se vaikuttaa suoraan valtavan eläinmäärän elämään”, kertoo Muurimaa.

Varsinais-Suomi, Häkkikanala, Tammikuu 2018
Varsinais-Suomi, Häkkikanala, Tammikuu 2018

Tällä hetkellä S-ryhmä on ainut merkittävä elintarvikeyritys Suomessa, joka ei ole sitoutunut luopumaan häkkimunista. S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa on antanut twitterissä ymmärtää, että kanojen hyvinvointi on yksittäisten kuluttajien vastuulla eikä kaupan.

“Vaikka moni muu suomessa toimiva yritys on tehnyt päätöksen, että haluaa kantaa tavalla tai toisella vastuuta kanojen hyvinvoinnista, niin S-ryhmälle se ei näytä merkitsevän mitään. Sen sijaan yritys sysää vastuun kuluttajille. Suurin osa kuluttajista kuitenkin haluaa, että eläimiä kohdellaan hyvin. Tämä vaatii isoja päätöksiä isoilta toimijoilta”, sanoo Muurimaa.

Toimi sinäkin kanojen puolesta! Allekirjoita vetoomus ja vaadi, että S-ryhmä luopuu häkkimunien käytöstä ja myynnistä: https://oikeuttaelaimille.fi/vetoomus/miljoonat-kanat-elavat-hakeissa

Muista myös seurata meitä Instagramissa, niin saat ajankohtaista tietoa kampanjoistamme.