Kauhujen kanikasvattamo julki Ruotsissa - myy eläimiä myös Suomeen

Pe, 27 Hei 2018 - 19:07

Ruotsissa on paljastunut, että kaneja ja marsuja koe-eläinkäyttöön kasvattava Lidköpings Kaninfarm pitää eläimiä lainvastaisissa, kammottavissa oloissa. Kasvattamo myy eläimiä myös Suomeen. Paikallinen lääninhallitus tutkii nyt, tulisiko kasvattamo sulkea. Eläinoikeusjärjestö Djurrättsalliansen nosti kasvattamon olot julkisuuteen tällä viikolla.

Kasvattamolla kesäkuussa tehdyssä tarkastuksessa todettiin huomattavia puutteita. Eläimiä pidettiin ahtaasti, eikä niille tarjottu mahdollisuutta toteuttaa luonnollisia käyttäytymistarpeitaan. Kaneilla oli liian pienet häkit, joissa oli vain verkkopohja. Osasta häkeistä puuttui Ruotsin lain vaatima korotettu osa. Melu- ja ammoniakkitasot sekä ilmankosteus olivat liian korkeita. Hygienian ja sairauksien hoidon järjestämisessä oli pahoja puutteita, ja hoitokirjanpito puuttui. Kaneja tapettiin lainvastaisesti hiilidioksidilla. Kaneilta ja marsuilta puuttui heinä.

Useat suomalaiset laboratoriot ovat hankkineet eläimiä Lidköpingin kasvattamolta. Laitoksen tuottamia kaneja on käytetty ainakin Jyväskylän, Turun ja Itä-Suomen yliopistossa tehdyissä kokeissa.

Oikeutta eläimille -yhdistys vaatii, että suomalaiset laboratoriot lopettavat asioinnin Lidköpingin kasvattamon kanssa. Yhdistys tukee Djurrättsalliansenin vaatimusta laitoksen sulkemisesta. 

Lääninhallituksen valvontaraportin mukaan valvonta suoritettiin vain osin, koska omistaja eväsi lääninhallituksen tarkastajien pääsyn eläintiloihin. Tarkastus suoritettiin vain lasin läpi. 

Kaneja ja marsuja on kasvatettu Lidköpingissä yli 30 vuoden ajan ilman kunnollista valvontaa. Vuonna 2012 lääninhallitus puuttui ensimmäisen kerran eläinten oloihin. Jo tuolloin eläimiltä puuttuivat heinä ja virikkeet. Häkeissä ei ollut kiinteää pohjaa, vaan kanit seisoivat pienten häkkien verkkopohjan päällä. 

Auta meitä sulkemaan kasvattamo!

Djurrättsalliansen pyytää ottamaan yhteyttä lääninhallitukseen ja vaatimaan Lidköpingin kanikasvattamon sulkemista. Lääninhallituksen osoitteet ja esimerkkiviestin (ruotsiksi) saa Djurrättsalliansenin sivuilta.