HKScan yrittää vaientaa eläinten kohtelun julkituoneen ohikulkijan

Pe, 02 Mar 2018 - 14:11

Oikeutta eläimille ei pidä uskottavana HKScan-yhtiön väitettä siitä, että Forssan kohuttu teuraskuljetus olisi sujunut väkivallattomasti. Yhdistyksen mukaan HKScanin tilanteesta julkaisema video oli lyhyt ja kuvasi eri ajankohtaa. Oikeutta eläimille on pyytänyt HKScanilta nähtäväkseen valvontakamerakuvaa koko kyseisen päivän ajalta.

Video kuvaa sikojen lastaustilannetta, jota Sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö kuvasi A-studiossa tavanomaiseksi.

– HKScanin strategia kieltää kokonaan silminnäkijän kertomus on ylimielinen ja halventava. Yhtiön Paimion teurastamon tiloissa vuonna 2015 salakuvatut videot osoittivat, että eläimiin kohdistuva hakkaaminen ja sähköpiiskan käyttö olivat säännönmukaisia ja yleisiä. Ei ole syytä olettaa, ettei samaa olisi tapahtunut myös Forssassa, sanoo Kristo Muurimaa Oikeutta eläimille -yhdistyksestä.

Tilanteessa silminnäkijänä ollut Maarit Auranen on kommentoinut HKScanin julkaisemaa videota facebookissa. Auranen huomauttaa, että HKScan on julkaissut kuvat teurastamon käytävältä. Sikoihin kohdistunut väkivalta tapahtui auton sisällä. Poliisi on kertonut tutkivansa asiasta tehtyä rikosilmoitusta, ja Aurasen on ollut pakko poistaa Facebookiin aiheesta laatimansa päivitys.

Oikeutta eläimille -yhdistys on järkyttynyt siitä, että jättiyritys yrittää hiljentää eläinten kaltoinkohtelun julki tuoneen ohikulkijan. HKScanin aiemman toiminnan perusteella silminnäkijän kertomuksessa ei ole mitään epäuskottavaa tai uutta. Salakuvien perusteella sikojen lastauksessa väkivalta, potkiminen ja ajolevyllä hakkaaminen ovat valitettavasti arkipäivää.

HKScanin julkaisema video, jonka yritys väittää olevan kyseisestä tilanteesta, on 35 sekuntia pitkä ja kuvattu kameran aikakoodin mukaan kello 9.11. Maarit Auranen kertoi Oikeutta eläimille -yhdistykselle olleensa teurastamon luona kello 9.29.

HKScanin Paimion teurastamolla kuvatuilla videoilla lehmiä lyötiin naamaan metallisella tangolla. Vuonna 2015 julkaistut videot paljastivat myös, että sikojen lastauksessa sikaloista teurasautoon käytettiin väkivaltaa. Sikoja lyötiin ajolevyillä, niitä potkittiin ja sähköpiiskattiin. Videot ovat nähtävissä eläintehtaat.fi-sivustolla.

Oikeutta eläimille huomauttaa, että eläinten siirtäminen teurastamoon, jonne ne eivät halua mennä, on helposti väkivaltaista. Yhdistyksen mukaan eläinten kohtelu on yksi hyvä lisäsyy kasvisruokavalioon siirtymiselle.