Lahjoita

Kansalais­aloite puolustaa Euroopan turkis­eläimiä

Eurooppalaiset eläinjärjestöt yhdistävät voimansa puolustaakseen turkistarhojen eläimiä. Allekirjoita kansalaisaloite nyt!

Keräämme yhdessä Animalian ja SEY Suomen eläinsuojelun kanssa nimiä eurooppalaiseen  Fur Free Europe -kansalaisaloitteen, jonka tavoitteena on kieltää turkistarhaus sekä turkisten markkinoille asettaminen Euroopan unionissa.

Aloite tarvitsee miljoona alle­kirjoitusta

Allekirjoita nyt!

Aloitteessa on mukana yli 60 eläinjärjestöä 23:ssa EU-maassa. Aloitetta koordinoi Eurogroup for Animals.
 
Fur Free Europe haluaa kieltää turkistarhauksen, koska se on epäeettistä, kestämätöntä ja se aiheuttaa riskin sekä eläinten että ihmisten terveydelle. Aloitteen myyntikiellolla halutaan vaikuttaa turkisten kysyntään ja maailmanlaajuiseen tuotantoon. Tavoitteemme on kerätä vuoden aikana miljoona allekirjoitusta EU:n alueella, jotta aloite etenee Euroopan parlamentin käsittelyyn. Suomessa tavoitteena on kerätä vähintään 100 000 nimeä.

Kansainväliseen aloitekampanjaan osallistuminen on meille tärkeä osa turkiseläinten puolesta tehtävää työtä. Pyydämme kaikkia allekirjoittamaan aloitteen ja jakamaan sitä eteenpäin!

TURKISELÄIMIÄ ON PUOLUSTETTAVA YLI RAJOJEN

Olemme viime vuosina toimineet turkiseläinten puolesta ennen kaikkea kansainvälisesti. Viime vuonna veimme brittiläisen Mirror-lehden toimittajan tutustumaan eläinten oloihin Suomen turkistarhoilla.

Aiemmin kuviamme on julkaistu tiedotusvälineissä ympäri maailmaa, ja etenkin jättikokoisten naalien ahdinko tarhahäkeissä on herättänyt järkytystä kaikkialla.

Eurooppalaiset vastustavat eläinten häkkikasvatusta

– Turkistarhausta pidetään Euroopassa yleisesti epäeettisenä. Jo 17 Euroopan maata on kieltänyt turkistarhauksen. Näistä 12 on EU-maita. Paine alan kieltämiseksi tulee kohdistumaan muutamaan viimeiseen turkistarhausmaahan, kuten Suomeen, sanoo Animalian toiminnanjohtaja Heidi Kivekäs. 
 
Hollanti ja Itävalta vaativat Euroopan unionin maatalousministereiden tapaamisessa viime kesänä Euroopan komissiota kieltämään turkistarhauksen EU:n alueella. Aloitetta tuki 10 muuta jäsenvaltiota. Lisäksi Euroopan komissio on linjannut, että tuotantoeläinten häkkikasvatus tulee loppumaan lähivuosien aikana.

– Muiden tuotantoeläinten häkkikasvatuskielto EU:ssa etenee, ja seuraavaksi ovat vuorossa turkiseläimet. Ei ole loogista jatkaa turkistarhausta, jos muiden eläinten häkkituotannosta luovutaan. Eurooppalaiset ja suomalaiset vastustavat myös turkistarhausta, ja uskomme, että se tulee näkymään aloitteen tuloksissa”, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja Kati White.
 
Turkisala on ollut jo pitkään suurissa taloudellisissa vaikeuksissa, jo kauan ennen koronapandemiaa. Alan epäeettisyys on vahva peruste sen lakkauttamiselle koko Euroopassa, ja kieltoa tukee alan pitkään jatkunut huono kannattavuus.

”Kettujen, supikoirien ja minkkien lajityypillisiä käyttäytymistarpeita on mahdotonta tyydyttää turkistarhoilla. Euroopassa useat maat ovat kieltäneet turkistarhauksen, lisäksi useissa maissa on rajoitettu turkistarhausta muun muassa minkkitarhoilla esiintyneiden koronavirustapausten vuoksi. Suomessa on enää hieman yli 600 turkistarhaa jäljellä. Viimeisetkin tarhat olisi nyt aika sulkea”, sanoo Oikeutta eläimille -yhdistyksen kampanja- ja viestintävastaava Kristo Muurimaa.
 
Fur Free Europe -kansalaisaloitekampanja alkaa 18.5.2022, ja nimiä aloitteeseen kerätään vuoden ajan.

Oikaisu: tekstissä väitettiin aiemmin, että aloitteessa vaadittaisiin turkisten tuontikieltoa. Tätä on täsmennetty: kyse on markkinoille asettamisen kiellosta.