Euroopan laajuinen vetoomuskampanja: Subway välttelee vastuutaan eläimistä

Eläinoikeusjärjestöjen verkosto, Open Wing Alliance, vaatii pikaruokaketju Subwayta nostamaan hyvinvointistandardejaan käyttämänsä broilerin suhteen. Euroopan laajuinen kampanja alkaa joulukuun 4. päivänä ja siihen osallistuu 18 eläinoikeusjärjestöä 13 Euroopan maasta. Järjestöt arvostelevat pikaruokajättiä sillä se on kieltäytynyt tekemästä kohtuullisia muutoksia, jotka voisivat vähentää miljoonien eläinten kärsimystä. Subwaylla on yli 42 000 franchiseravintolaa ympäri maailman.

“Broilerin tuotanto on äärimmilleen vietyä tehotuotantoa. Siinä eläimet nähdään kiloina ja euroina. Vaadimme yritystä nostamaan hyvinvoinnin minimistandardejaan ja sitoutumaan Eurooppalaisen kanasivoumuksen kriteereihin,” kertoo kampanjaa Suomessa vetävän Oikeutta eläimille järjestön Juhis Ranta. Ranta toimii järjestössä yrityskampanjapäällikkönä.

Ylijalostuksesta johtuvat valtavat terveyshaitat, suljettujen tilojen ahtaus kuten tehottomat tainnutusmenetelmät ovat osa kanojen jokapäiväistä elämää broileritiloilla. Vähentääkseen kärsimystä, noin 30 eläinoikeusjärjestöä ovat luoneet kriteerit eurooppalaiselle kanasitoumukselle. Yli 200 yritystä Pohjois-Amerikassa ja Euroopassa ovat sitoutuneet kriteereihin.

Subway on vältellyt tekemästä konkreettisia sitoumuksia parantaakseen eläinten elinolosuhteita Euroopassa. Pohjois-Amerikassa yritys on sitoutunut vastaaviin kriteereihin.

“Broilerin kysyntä on kasvanut hurjaa vauhtia Suomessakin. On vain oikein, että yritykset jotka tästä hyötyvät kantavat vastuuta eläinten hyvinvoinnista. Subwayn tulee näyttää esimerkkiä,” sanoo Ranta.

ECC asettaa tilavaatimuksia sekä kriteerit ilmanlaadulle, valaistukselle ja nukutukselle ennen teurastusta. Sitoumuksessa vaaditaan myös sellaisten jalostuslinjojen tai hybridejen kieltämistä, jotka eivät enää voi kävellä lihotusjakson lopussa massiivisen ylikuormituksen vuoksi.

Löydät kampanjasivuston ja videon täältä.
Lisää ECC:stä voi lukea täältä.