Eläinoikeudet Palestiinassa

To, 24 Mar 2016 - 22:11

Eläinoikeusjärjestö Palestinian Animal League (PAL) on miehitetyn Palestiinan alueen ensimmäinen, vuonna 2015 rekisteröity eläinoikeusjärjestö. Alkumetreiltä lähtien se on joutunut puolustelemaan olemassaoloaan. Sen jäsenten halutaan usein huolehtivan ennemmin ihmisten asioista: Gazan tilanteesta, pommituksista, vangeista – milloin mistäkin.”Onko sota jo ohi, kun teillä on aikaa huolehtia eläimistä?”

Järjestön perustaja Ahmad Safi tuntee alueen ongelmat erittäin hyvin. Tilanne Palestiinassa vaikuttaa sekä hänen omaan elämäänsä kuin hänen perheensä, ystäviensä ja laajemmin koko yhteiskunnan jokapäiväiseen elämään. Sen sijaan, että hän ryhtyisi vertailemaan tai arvottamaan ihmisten ja eläinten kohtaamia ongelmia, hän esittääkin vastakysymyksen: ”Mikä Palestiina on? Onko se vain siellä asuvat ihmiset vai jotain muuta?”

“Jos Palestiina olisi vain ihmiset, voisimme olla palestiinalaisia missä tahansa. Voisimme paeta miehitystä ja muuttaa toiseen maahan ilman, että se vaikuttaisi identiteettiimme. Jos Palestiina olisi vain ihmiset, ei niin moni olisi kuollut, loukkaantunut tai vangittu”, selittää Ahmad Safi ja jatkaa: “Palestiina on myös maa jalkojemme alla, ilma, luonto ja eläimet. Palestiinaa ei ole ilman näitä kaikkia, joten yhden suojeleminen auttaa myös kokonaisuutta.”

On asioita, joita Palestiinassa ei voida juuri nyt muuttaa. Toiminta miehityksen lopettamiseksi on ehdottoman tärkeää ja ihmisoikeuksien toteutumisesta Palestiinassa tulee huolehtia nyt ja tulevaisuudessa. Ihmisoikeustilanne ei kuitenkaan tule korjaantumaan yhdessä yössä, joten sitä ei voi käyttää tekosyynä jättää muita yhteiskunnan ongelmia vaille huomiota muutosta odotellessa.

Vaikka poliittinen tilanne määrittää ihmisten elämää monin tavoin, jatkuu arki siinä määrin ennallaan kuin mahdollista. Ihmisten huolenaiheet, mielenkiinnot ja tulevaisuuden haaveet ovat yhtä moninaisia kuin missä tahansa muuallakin. Myös eläimistä ja ympäristöstä välitetään ja niistä halutaan pitää huolta. Tätä todistavat Palestinian Animal Leaguen sadat vapaaehtoiset. Jos heidän olisi odotettava miehityksen päättymistä ennen mahdollisuutta toimia, he saattaisivat joutua odottamaan hyvinkin pitkän aikaa.

Eräässä PAL:n projektissa koululaiset saivat ideoida ja toteuttaa haluamansa eläinoikeuksia edistävän asian. He valitsivat kunnianhimoisen projektin: he päättivät avata paikalliseen yliopistoon vegaanisen ruokalan, vaikka eivät olleet itse vielä edes yliopistoiässä. Vapaaehtoisvoimin ja lahjoitusvaroin syntyi Sudfeh, ensimmäinen vegaaninen ruokala koko Palestiinassa ja tiettävästi missään Lähi-Idän yliopistossa. Katso video projektista: youtu.be/NUqAX27qThI.

Jos haluat tukea oikeuksien toteutumista kaikille palestiinalaisille, lajista riippumatta, löydät lisää tietoa järjestön nettisivuilta ja seuraamalla järjestöä Facebookissa sivuilla Palestinian Animal League ja Palestinian Animal League Solidarity

 

Lähteinä käytetty: pal.ps/english/2015/03/05/what-is-palestine ja pal.ps/english/sudfeh