Avoin kirje S-ryhmälle

Su, 17 Hel 2019 - 10:02

Hyvä S-ryhmä,

olette viimeinen merkittävä päivittäistavarakauppa, joka ei ole sitoutunut luopumaan häkkikanaloissa tuotetuista kananmunista.

Häkkikanalassa olot ovat sietämättömät. Kanaa kohden käytettävissä olevaa tilaa on vain 750 cm². Tämä tarkoittaa noin A4-arkin kokoista aluetta.

Kana ahtaassa häkissä

Kanat ovat liikkuvaisia eläimiä, joiden hereilläoloajasta suurin osa menee ruoan etsiskelyyn ja kuopsutteluun. Häkeissä niillä ei ole mahdollisuutta luonnolliseen käyttäytymiseen ja liikkumiseen. Ne eivät esimerkiksi mahdu kunnolla venyttelemään tai levittämään siipiään.

Häkin niin sanotut virikkeet ovat lähinnä huono vitsi. Kunnollista pehkua ja kuopsuttelualustaa ei ole, eikä kulunutta muovimaton palaa voi sellaisena pitää. Häkkikanat eivät ikinä pääse tuntemaan nurmea jalkojen alla tai tuntemaan tuulen virettä höyhenillään.

Kanoja ahtaassa häkissä

Tästä syystä monet yritykset Suomessa ja maailmalla ovat lopettaneet häkkimunien käytön. Esimerkiksi Néstle, Tesco, Walmart, Unilever, Rimi sekä lähimmät kilpailijanne Lidl ja Kesko ovat sitoutuneet luopumaan häkkimunien käytöstä. Jos paljon S-ryhmää suuremmatkin yritykset pystyvät luopumaan häkkimunista maailmanlaajuisesti, pystytte te varmasti tekemään saman.

Suuryritys ei voi sälyttää vastuuta yksittäisen asiakkaan niskaan. Kaupat kantavat vastuun siitä, mitä ne myyvät hyllyillään.

Muutosta ei tarvitse toteuttaa yhdessä yössä. Siirtymäaika esimerkiksi vuoteen 2025 antaa myös tuottajille aikaa sopeutua muutokseen.

Kanojen kasvattaminen ahtaissa häkeissä kuuluu historiaan. Hyvä S-ryhmä, teillä on mahdollisuus tehdä oikein. Luopukaa häkkikananmunista.

Lisää kampanjasta: oikeuttaelaimille.fi/kanat/

 

Terveisin

Juhis Ranta
Kampanjapäällikkö
Oikeutta eläimille

 

(Edit 18.2.19) Ps. Vetoomus häkkimunien käytön lopettamiseksi löytyy osoitteesta: oikeuttaelaimille.fi/vetoomus/miljoonat-kanat-elavat-hakeissa

(Edit 10.4.19) Alun perin oli virheellisesti kerrottu, että tilaa olisi 600 cm² kanaa kohden. Lakisääteinen minimi on 750 cm². Korjattu.