Avoin kirje elintarvikealan yrityksille

Ma, 12 Maa 2018 - 17:03

Suomi on jälleen kerran osoittanut olevansa naapurimaitaan jäljessä. Joulukuussa Sipilän hallitus julkaisi luonnoksen uudistetusta eläinsuojelulaista. Lakiuudistus määrittää eläinten juridisen aseman seuraavalle vuosikymmenelle.

Todellisuudessa lakiesityksestä ei voida edes puhua uudistuksena.

Eurobarometrin mukaan 90 % suomalaisista haluaa, että eläimiä suojellaan paremmin. Tämä näkyy esimerkiksi eläinystävällisten tuotteiden ennennäkemättömässä suosiossa. Ihmisten muuttunut suhde eläintuotantoon ei valitettavasti heijastu lakiluonnokseen, joka on vanhentunut jo syntyessään.

Laki sallisi jatkossakin parsinavetat, turkistarhauksen ja porsitushäkit. Esityksestä puuttuvat kirjaukset eläinten itseisarvosta ja jopa oikeudesta jatkuvaan vedensaantiin. Nämä ovat vain esimerkkejä siitä, kuinka häpeällinen esitys on. Lakiuudistuksen pitäisi heijastaa kansalaisten päivittynyttä moraalista kompassia.

Tämä on toistuva kuvio: julkisuudessa kauhistellaan eläinten kohtelua tuotannossa, mutta kun pitäisi siirtyä puheesta tekoihin, emme ole valmiita. Tästä syystä yhteiskuntana emme voi enää odottaa, että päättäjät muuttavat lakia. Meidän on muutettava käytäntö itse.

Pyydämmekin suomalaisia elintarvikeyrityksiä ottamaan ohjat omiin käsiin. Se, mitä te myytte ja miten te valmistatte tuotteet, kertoo siitä, mitä yhteiskunnassa pidetään tärkeänä. Teillä on mahdollisuus olla mukana parantamassa eläinten suojelun tilaa Suomessa.

Ensimmäinen askel on varmistaa, että kuluttajille tarjotaan vain tuotteita, joiden tuotanto ei perustu eläinten pitämiseen häkissä. Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa yhtiöt ovat laajasti lopettaneet häkkikanaloiden kananmunien käytön. Kansainväliset yritykset kuten Unilever, McDonald’s ja Nestlé ovat sitoutuneet luopumaan häkkikanaloissa tuotetuista kananmunista.

Kun laki ei kiellä häkkejä, yritykset voivat ottaa vastuuta hankintapäätöksissään. Tanskassa yritykset tekivät juuri näin, ja siellä luomu- ja lattiakananmunat ovat ohittaneet häkkikananmunien myynnin. Vaikka häkkikanaloissa tuotetut kananmunat ovat vain yksi esimerkki kärsimyksestä aiheuttavasta eläintuotannosta, niistä luopuminen on hyvä alku.

Pyydämme teiltä tekoja eläinten oikeuksien puolesta nyt, kun niitä eniten tarvitaan.

Ystävällisin terveisin

Oikeutta eläimille

Ps. Jos ette ole vielä täysin vakuuttuneita, voitte virkistää muistia katsomalla videokoosteen:

https://vimeo.com/256191332