Lahjoita

Asiantuntija: koronan alkuperä todennäköisesti turkistarhoilla

Saksan johtava koronavirusasiantuntija Christian Drosten arvioi The Guardian -lehden haastattelussa, että covid-19-taudin alkuperä on supikoiria kasvattavilla turkistarhoilla.

Supikoirien tarhaus on Kiinassa iso teollisuudenala. Euroopan Unioni on kieltänyt supikoirien tarhauksen, mutta Suomi on saanut kieltoon poikkeusluvan. Muualla maailmassa supikoiria ei juuri tuoteta. 

Allekirjoita vetoomus ja vaadi Kiinaa kieltämään kaikki villieläinten kasvatus ja kauppa!

Viikonloppuna myös Hollannin viranomaiset ilmoittivat, että kahdella minkkitarhalla oli todettu eläimillä koronavirustartunta. Tarhat on eristetty 400 metrin säteellä. Turkistarhaus on Hollannissa kielletty, mutta maan eteläosassa sijaitsevat tarhat toimivat vielä siirtymäajalla.

– En usko, että pandemia alkoi ruokatorilta Wuhanista, vaan todennäköisemmin sieltä, missä väli-isäntäeläin kasvatettiin, sanoi Drosten The Guardianille. 

SARS-taudin aiheuttanutta virusta tavattiin Drostenin mukaan paitsi sivettieläimissä, myös supikoirissa.

– En näe mitään syytä olettaa, että virus siirtyi ihmisiin muurahaiskävyistä. Supikoiria kasvatetaan Kiinassa tarhoilla ja niitä metsästetään turkisten vuoksi. Jos yrittäisin löytää viruksen alkulähteen, aloittaisin paikoista, joissa supikoiria kasvatetaan, Drosten sanoi.

Supikoira häkissään kauhavalaisella tarhalla

Kiinassa on tällä hetkellä voimassa kansalliskongressin pysyvän komitean päätös kieltää kaupankäynti villieläimillä. Päätös ei kuitenkaan koske villieläinten käyttöä turkistuotannon, perinteisen lääketieteen, eläinkokeiden, viihteen tai lemmikkiteollisuuden tarpeisiin. 

Turkistuotanto on Kiinassa suurin villieläinten käyttötapa, paljon ruoantuotantoa suurempi, huomauttaa tutkija LungYuan-Chih tuoreessa artikkelissaan.

Monet tutkijat kannattavat niin sanottua One Health -ajattelua, jonka mukaan ihmisten, luonnon ja eläinten terveys ovat riippuvaisia toisistaan. Turkistarhojen ahtaat ja epähygieeniset olot sekä eläinten geneettinen samankaltaisuus helpottavat erilaisten tautien leviämistä ja kehittymistä. 

Kun kohtelemme eläimiä huonosti, asetamme samalla itsemme suureen vaaraan.

Pysy ajan tasalla!

Päivitykset suoraan sähköpostiisi!

Oikeutta eläimille -yhdistyksen sähköpostilistalla saat uusimmat tiedot toiminnasta, kampanjoista ja mahdollisuuksista auttaa eläimiä! Lähetämme sähköpostia ajankohtaisen tilanteen mukaan muutaman kerran kuukaudessa.

Ota meihin yhteyttä

Oikeutta eläimille
PL 362
00131 Helsinki

044 722 3351 (klo 9-17)
044 722 3352 (tiedotusvälineet)

info@oikeuttaelaimille.fi