Aktivistit vaativat kylttimielenosoituksilla S-ryhmää luopumaan häkkikananmunista

Ti, 05 Maa 2019 - 18:03

Ainakin Jyväskylässä, Helsingissä ja Tampereella aktivistit ovat seisseet S-ryhmän liikkeiden edustoilla. Myös Virossa osoitettu mieltä Prismojen edustoilla.

Oikeutta eläimille on kampanjoinut jo miltei puoli vuotta S-ryhmän häkkikananmunien käyttöä vastaan. Maanantaina ja tiistaina aktivistit ovat jalkautuneet Prismojen ja S-markettien edustoille. Hiljaisissa kylttimielenosoituksissa aktivistit pitelevät kylttejä, missä vaaditaan S-ryhmää luopumaan häkkikananmunien käytöstä.

“S-ryhmä on Suomessa viimeinen suuri päivittäistavarakauppaketju, joka ei ole tehnyt sitoumuksia häkkimunista luopumiseksi. Se, että aktivistit ovat lähteneet kaduille tämän asian vuoksi kertoo siitä, että ihmiset haluavat häkit historiaan”, kertoo Juhis Ranta Oikeutta eläimille järjestöstä.

Mielenosoittajia kaupan edessä


Lidl on luopunut häkkikananmunien käytöstä kokonaan jo vuoden 2017 alusta lukien. Kesko on sitoutunut lopettamaan niiden myynnin vuoden 2025 loppuun mennessä.

“Vetoamme S-ryhmään, sillä se mainostaa itseään vastuullisena yrityksenä ruokamanifesteineen. Kaupan tulee kantaa oma vastuunsa, eikä piileskellä kuluttajien ja tuottajien takana”, kertoo kampanjapäällikkönä toimiva Ranta.

Oikeutta eläimille järjestön avoin kirje S-ryhmälle julkaistiin 17.2. ilmestyneessä Helsingin Sanomissa. Kirjeessä järjestö kertoo, että useat yritykset ympäri maailman ovat luopuneet jo häkkikananmunista. Useat yrityset noudattava vastaavaa tai nopeampaa siirtymäaikaa kuin Kesko.

Mielenosoittajia kaupan edessä


Oikeutta eläimille järjestön mukaan S-ryhmä alkaa olemaan sekä Suomen että Euroopan mittakaavassa vähemmistössä. Euroopan suurimmat päivittäistavarakaupat ovat jo sitoutuneet luopumaan häkkikananmunista. Carrefour, Lidl, Tesco, Aldi ja Ahold Delhaize ovat kaikki luopuneet tai luopuvat siirtymäajalla.

“Voisi sanoa S-ryhmän seisovan väärällä puolella historiaa. Tuotannon pitkäaikainen trendi tukee tavoitettamme. Häkkituotanto vähenee koko ajan”, kertoo Ranta. Hän viittaa Luonnonvarakeskusken tilastoihin kananmunien tuotannon osuuksista.

Häkkikanalassa kanalla on tilaa vain reilu A4 paperiarkin verran. Luonnostaan liikkuvaisella kanalla ei ole häkissä mahdollisuutta luonnolliseen käyttäytymiseen ja liikkumiseen.

 

Voit allekirjoittaa vetoomuksen, jotta S-ryhmä luopuisi häkkikananmunista.